Handel, skipsfart, verkstedsindustri og offentlig administrasjon har tradisjonelt vært de viktigste næringene i Bergen. I de siste tiårene har petroleumsrelatert virksomhet fått en fremtredende plass.

Bergen har fortsatt et godt utviklet skipsfartsmiljø, med både rederier, ulike hjelpetjenester, skipsutstyrsindustri og utdanningsinstitusjoner. En rekke rederier har sitt hovedsete i Bergen, likeledes Norsk Internasjonalt Skipsregister. Bl.a. på grunn av den store aktiviteten ved oljeterminalene står havnene i Bergen og omland for halvparten av lastet/losset gassmengde ved norske havner (2002).

Selv ikke den sterke industrialiseringen fra midten av 1800-tallet bidrog til at byen ble noen typisk industriby. Industrien har særlig vært basert på verkstedindustri og tekstilindustri, men begge disse sektorene har vært i tilbakegang siden 1970-årene. BMVs verft i Solheimsviken ble således avviklet i siste halvdel av 1980-årene og Mjellem og Karlsen i 2003. Fortsatt spiller næringsmiddelindustrien en rolle, med kjente bedrifter som Hansa Borg Bryggeri, Rieber & Søn (Toro), Kaffehuset Friele AS og O. Kavli A/S. En viktig bransje er også grafisk industri og forlagsvirksomhet med bl.a. flere større aviser.

Industrien i Bergensregionen har etter hvert etablert seg utenfor bykjernen og kommunens grenser, dette gjelder særlig den oljerelaterte industrien.

Bank-, finans- og forsikringsnæringene har tradisjonelt hatt et viktig tyngdepunkt i Bergen, men gjennom strukturendringer og oppkjøp har mye av kontrollen i disse næringene gått bort fra Bergen.

Jordbruksarealet er blitt redusert i takt med byutvikling og samferdselsutbygging. Husdyrhold er viktigste driftsform. De fleste gårdsbrukene ligger i tidligere Fana kommune.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.