Bergen (næringsliv)

Fra ca. 1350 til 1754 var Bryggen i Bergen sete for Det tyske kontor og dermed knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomhet i Norge.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

I Bergen har handel, skipsfart, verkstedsindustri og offentlig administrasjon tradisjonelt vært de viktigste næringene. I de siste tiårene har petroleumsrelatert virksomhet fått en fremtredende plass.

Skipsfart

Bergen har fortsatt et godt utviklet skipsfartsmiljø, med både rederier, ulike hjelpetjenester, skipsutstyrsindustri og utdanningsinstitusjoner. En rekke rederier har sitt hovedsete i Bergen, likeledes Norsk Internasjonalt Skipsregister. Blant annet på grunn av den store aktiviteten ved oljeterminalene står havnene i Bergen og omland for halvparten av lastet/losset gassmengde ved norske havner (2002).

Industri

Selv ikke den sterke industrialiseringen fra midten av 1800-tallet bidrog til at byen ble noen typisk industriby. Industrien har særlig vært basert på verkstedindustri og tekstilindustri, men begge disse sektorene har vært i tilbakegang siden 1970-årene. BMVs verft i Solheimsviken ble således avviklet i siste halvdel av 1980-årene og Mjellem og Karlsen i 2003. Fortsatt spiller næringsmiddelindustrien en rolle, med kjente bedrifter som Hansa Borg Bryggeri, Rieber & Søn (Toro), Kaffehuset Friele AS og O. Kavli A/S. En viktig bransje er også grafisk industri og forlagsvirksomhet med blant annet flere større aviser.

Industrien i Bergensregionen har etter hvert etablert seg utenfor bykjernen og kommunens grenser, dette gjelder særlig den oljerelaterte industrien.

Bank og finans

Bank-, finans- og forsikringsnæringene har tradisjonelt hatt et viktig tyngdepunkt i Bergen, men gjennom strukturendringer og oppkjøp har mye av kontrollen i disse næringene gått bort fra Bergen.

Jordbruk

Jordbruksarealet er blitt redusert i takt med byutvikling og samferdselsutbygging. Husdyrhold er viktigste driftsform. De fleste gårdsbrukene ligger i tidligere Fana kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg