Berg fengsel er et fengsel i Sem ved Tønsberg i Kriminalomsorgen region sør. Fengselet er et åpent fengsel, det vil si at det har et lavere sikkerhetsnivå. Fra 1975 til 2001 het fengselet Berg kretsfengsel.

Historikk

Andre verdenskrig

Donau
Det tyske skipet Donau, med jernbanen i forgrunnen, Oslo havn 26. november 1942. Mannlige jøder som var blitt internert i Berg fangeleir utenfor Tønsberg 26. oktober, ble fraktet til skipet i jernbanevogner (kuvogn). Fra Oslo ble de sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen.
Donau
Av /NTB scanpix.

Berg fengsel var en interneringsleir under andre verdenskrig. Den ble anlagt i 1942 av den tyske okkupasjonsmakten som samleplass for norske jøder. 336 norske jøder ble internert på Berg, de fleste fra Sør-Norge. Da den store deporteringen av jøder foregikk i november 1942, ble 227 jødiske menn deportert fra Berg og sendt til konsentrasjonsleirer. Kun ni av disse overlevde. Noen jødiske menn som var gift med ikke-jødiske kvinner unngikk deportasjon, og ble igjen i Berg fengsel. Utenom disse var flertallet av fangene majoritetsnordmenn.

Behandlingen av fangene i Berg fengsel var hard med sjikanøse enkeltstraffer og brutal straffeeksersis. Fangene var forholdsvis sikre på å slippe fri når domstiden var ute, og det forekom heller ikke ofte at fangene ble overført til andre fengsler eller til Tyskland.

I alt passerte cirka 1000 fanger leiren, blant annet studenter og universitetslærere som var arrestert i Oslo under okkupasjonsmaktens aksjoner mot Universitetet 15. oktober og 30. november 1943 (se Aulabrannen og Universitetet i Oslo under andre verdenskrig). Berg var det eneste av interneringsleirene okkupasjonsmakten anla i Norge som hovedsakelig hadde norske fangevoktere.

Etterkrigstiden

Ved slutten av andre verdenskrig ble Berg tatt i bruk som leir for landssvikere med navnet Sem tvangsarbeidsleir. I 1951 ble den delvis revet og nye bygninger reist. Anstalten gikk over til å bli arbeidsskole for unge lovbrytere, fra 1966 åpen avdeling for Ungdomsfengslet, som ble avviklet i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bugge, Svein: Skyggene fra Quislings hønsegård, 2001, isbn 82-7911-035-6
  • Haave, Carl & Sverre J. Herstad, red.: Quislings hønsegård, 1948

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg