Berg fengsel

Artikkelstart

Berg fengsel er et fengsel i Sem ved Tønsberg i Kriminalomsorgen region sør. Fengselet er et åpent fengsel, det vil si at det har et lavere sikkerhetsnivå. Fra 1975 til 2001 het fengselet Berg kretsfengsel.

Historikk

Berg fengsel var en interneringsleir under andre verdenskrig. Den ble anlagt i 1942 av den tyske okkupasjonsmakten som samleplass for norske jøder. Da den store deporteringen av jøder foregikk i slutten av 1942, ble en del som var gift med «ariske» kvinner igjen i Berg fengsel. Utenom disse var de fleste fangene nordmenn. Behandlingen var hard med sjikanøse enkeltstraffer og brutal straffeeksersis. Fangene var forholdsvis sikre på å slippe fri når domstiden var ute, og det forekom heller ikke ofte at fangene ble overført til andre fengsler eller til Tyskland. I alt passerte cirka 1000 fanger leiren, blant annet studenter og universitetslærere som var arrestert i Oslo under okkupasjonsmaktens aksjoner mot Universitetet 15. oktober og 30. november 1943. Berg var det eneste av interneringsleirene okkupasjonsmakten anla i Norge som hovedsaklig hadde norske fangevoktere.

Ved slutten av andre verdenkrig ble Berg tatt i bruk som leir for landssvikere med navnet Sem tvangsarbeidsleir. I 1951 ble den delvis revet og nye bygninger reist. Anstalten gikk over til å bli arbeidsskole for unge lovbrytere, fra 1966 åpen avdeling for Ungdomsfengslet, som ble avviklet i 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bugge, Svein: Skyggene fra Quislings hønsegård, 2001, isbn 82-7911-035-6, Finn boken
  • Haave, Carl & Sverre J. Herstad, red.: Quislings hønsegård, 1948, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg