Berenike 1

Faktaboks

Berenike 1
Født omtrent 340 fvt. Død en gang mellom 279 og 274 fvt.

Artikkelstart

Berenike 1 var en egyptisk dronning og hustruen til kong Ptolemaios 1 Soter, som var konge i Det gamle Egypt i perioden 305 til 285 fvt.

Hun kom fra en makedonsk adelsfamilie og Ptolemaios var hennes andre ektemann. Kong Ptolemaios hadde også vært gift før, og hadde fem barn med Eurydike før han innledet forholdet med Berenike. Det er uklart hvilken formell status hun hadde fra 316 til 287 fvt., da hun ble utnevnt til dronning. Hellenistiske konger holdt seg gjerne med flere hustruer og offisielle konkubiner.

Berenike fikk tre barn med Ptolemaios 1: Arsinoe 2, Philotera og Ptolemaios 2. Ptolemaios 1 skjøv sine barn med Eurydike til side og gjorde sønnen med Berenike, Ptolemaios 2, til medhersker i 284. Antikke kilder beskriver forholdet mellom Berenike og Ptolemaios 1 som et kjærlighetsekteskap. Dette var en sjeldenhet i et miljø preget av politisk motiverte og arrangerte ekteskap.

Berenike deltok, i likhet med de øvrige ptolemaierne på den pan-greske arenaen, blant annet ved å stille et firspann til de olympiske leker (muligens i år 284). Etter sin død, et gang mellom 279 og 274 fvt., oppførte Ptolemaios 2 templer til ære for både sin mor og far. Hun ble innlemmet i den dynastiske kulten av Frelsesguder, som «Mor av Guden» og medgrunnlegger av det ptolemeiske herskerdynastiet som styrte Egypt frem til den romerske maktovertagelsen i 30 fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Llewellyn‐Jones, L. (2012). Berenike I, wife of Ptolemy I. In The Encyclopedia of Ancient History (eds R.S. Bagnall, K. Brodersen, C.B. Champion, A. Erskine and S.R. Huebner).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg