Beppe Fenoglio

Faktaboks

Beppe Fenoglio
Uttale
fenˈåljå
Født
1. mars 1922, Alba, Italia
Død
18. februar 1963, Torino, Italia

Artikkelstart

Beppe Fenoglio var en italiensk forfatter. Med en knapp stil og sannhetssøkende og antiteoretiske innhold representerte Fenoglios fortellinger noe nytt i italiensk sammenheng. Begeistringen for engelskspråklig litteratur kommer tydelig til uttrykk i tekstene, og han sammenlignes gjerne med Ernest Hemingway.

Verker

Fenoglio debuterte med boken I ventitré giorni della città di Alba i 1952. Boken består av tolv korte fortellinger om partisanenes motstandskamp i hans fødeby Alba.

Fenoglios kanskje beste roman, La malora (1954; norsk oversettelse: Vanlagnad, 1991), skildrer bøndenes harde liv i Piemonte på en måte som minner om Giovanni Verga, Cesare Pavese og Fenoglios amerikanske favorittforfattere.

Partisanenes motstandskamp under andre verdenskrig er et tilbakevendende tema i romanene Primavera di bellezza (1959) og Il partigiano Johnny (1968). Ved hjelp av ironi avmystifiseres motstandsbevegelsen, og kampene gis en mer realistisk og menneskelig dimensjon. Både seierherrene og taperne er gjenstand for Fenoglios medynk. I samlingen Una giornata di fuoco (1963), som inneholder den kjente fortellingen Una questione privata, er temaene krig og kjærlighet flettet sammen på en beundringsverdig måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg