Benvenuto Cellini

Faktaboks

Benvenuto Cellini
egentlig Benvenuto Cristofano Romolo di Giovanni d'Andrea di Cristofano Cellini
Uttale
tʃellˈini
Født
1500
Død
1571

Benvenuto Cellini. Persevs med det avhugde Medusahode, skulptur fra 1554, Loggia dei Lanzi i Firenze.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Benvenuto Cellini var en italiensk gullsmed og billedhugger av florentinsk skole, påvirket av Michelangelo.

Skulpturer

Hans arbeider tilhørte manierismen og har alle denne retningens typiske trekk, som slanke lemmer, lang hals, lite hode og sterkt poengterte, ofte affekterte bevegelser. Hans hovedverk er Persevs med det avhugde Medusahode i Loggia dei Lanzi i Firenze, som sto ferdig i 1554. Narcissus (1548) i Bobolihagen i Firenze, viser hans poetiske og sentimentale sider. Et krusifiks i Escorial viser også hans grundige anatomiske kunnskaper og suverene overflatebehandling. I Cosimo 1s kolossalbyste i Bargello i Firenze stikker gullsmeden i ham seg sterkt frem i den overdrevne siseleringen.

Gullsmedkunst

Cellini ble kalt til Fontainebleau av Frans 1 i 1540 og utførte for ham sitt mest berømte gullsmedarbeid, et saltkar med Neptun og Tellus. Dette befinner seg nå i Det kunsthistoriske museet i Wien, etter at det ble stjålet i 2003, men kom til rette i 2006. Modellen til saltkaret ble utført i 1539, selve arbeidet gjort i Paris i årene 1540–1543. Saltkaret er formet som et skip, og omkring dette sitter de to hovedfigurer. Pepperbøssen, som er en del av arbeidet, har form som en triumfbue; alt unntatt denne er av drevet gull. Fra samme tid er en liggende nymfe i bronse, som nå er vist i Louvre.

Forfatterskap

Cellini utgav i 1568 Due trattati, om gullsmedkunst og om skulptur. Hans selvbiografi, Vita (1558–1566), er hovedverket blant de personlige og selvbiografiske verkene fra 1500-tallet, skrevet på et levende florentinsk talespråk. Selvbiografien ble en av tidens mest leste bøker i Europa.

Hector Berlioz skrev operaen Benvenuto Cellini (uroppført i Paris 1838).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pope-Hennessy, John: Cellini, 1985, isbn 0-333-40485-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg