Bentein Baardson

Faktaboks

Bentein Baardson
uttale:
bˈaardson
født:
6. november 1953

Bentein Baardson

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bentein Baardson, norsk skuespiller, regissør og teatersjef. Ansatt som skuespiller ved forskjellige teatre. Sin mest spesielle innsats som skuespiller gjorde han i sin ekspressive tolkning av tittelrollen i Dostojevskijs Raskolnikov i regi av Kjetil Bang-HansenDen Nationale Scene i 1982. Regioppdrag ved flere norske scener, bl.a. klassikeroppsetninger som Molières Don Juan på Nationaltheatret 1990 og Sofokles' Antigone ved Det Norske Teatret 1991. Også regiansvaret for Den Nationale Scenes store oppsetning av Amalie Skrams Hellemyrsfolket, som ble uroppført i forbindelse med Festspillene i Bergen 1992.

Ved Det Norske Teatret satte han i 1994 opp en forestilling basert på Draumkvedet, med musikk av Arne Nordheim. Baardson har arbeidet sammen med dramaturgen Bodil Kvamme om bearbeidelsen av flere av oppsetningene. – Han har satt opp flere forestillinger ved Agder Teaters utendørsscene i Fjæreheia ved Grimstad, 2004 instruerte han Antigone her. I 2006 stod han for den storslagne oppsetningen av Peer Gynt foran pyramidene i Egypt.

1986–89 teatersjef ved Rogaland Teater, 1991–94 sjef for det nystartede Agder Teater. Kunstnerisk leder for OL-seremoniene i Lillehammer 1994. 1998–2001 teatersjef ved Den Nationale Scene. Flere filmroller, bl.a. hovedrolle i Sweetwater (1989).

Leder av Norsk kulturråd fra 2009.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg