Benjamin Spock

Faktaboks

Benjamin Spock
Født
2. mai 1903
Død
15. mars 1998
Benjamin Spock (nummer fem fra høyre, høy, dresskledd med briller) leder en demonstrasjon mot Vietnamkrigen sammen med Martin Luther King jr. (nummer tre fra høyre) i Chicago i 1967.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Benjamin Spock var en amerikansk barnelege som bidro stort til endringer i tilnærmingen til barneoppdragelse etter andre verdenskrig, både i USA og andre steder. Han var en talsmann for en tilnærming til barneoppdragelse som la vekt på det enkelte barns individuelle emosjonelle behov. Dette sto i kontrast til det dominerende idealet midt på 1900-tallet, som gikk ut på at barneoppdragelsen var en prosess som skulle gjøre barn uavhengige og selvstendige.

Kilden til Spocks berømmelse var boken Common Sense Book of Baby Care som kom ut første gang i 1946 og solgte i svært store opplag. Den ble utgitt første gang på norsk av Tiden forlag i 1952, under tittelen Barnet. Sunn fornuft i barnestell og oppdragelse.

Spock var utdannet barnelege og psykoanalytiker. Han underviste i pediatri ved Western Reserve University i Ohio fra 1955. I 1967 trakk han seg tilbake for å vie seg helt og fullt til kampen for fred. Han sto i fremste rekke under aksjonene mot USAs krigføring i Vietnam. I 1968 ble han tiltalt og dømt for å ha propagandandert for militærnekting, men ble frikjent i ankesaken. I 1972 stilte han som presidentkandidat for det pasifistiske People’s Party.

I 1924, mens han var student, var Spock med på å ta en gullmedalje i roing under de olympiske lekene i Paris.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg