Benguela

Benguela har vært et viktig administrasjonssentrum i det sørlige Angola siden portugisisk kolonitid.

Benguela-rådhus
Lisens: CC BY SA 3.0

Benguela-provinsens innland er kupert og svært grøderikt. Jordbruket er for det meste av små familiebruk.

Ebanga
Lisens: CC BY SA 3.0
Ruiner etter slavetiden, Dombe Grande, sør for Benguela by.
DombeGrande
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Benguela er en by i Angola, og er provinshovedstaden i den omkringliggende provinsen med samme navn. Byen ligger på kysten ved Atlanterhavet, om lag 540 km sør for hovedstaden Luanda. Ved folketellingen i 2014 var det 513 000 innbyggere i byen. Provinsen Benguela har et areal på 939 000 kvadratkilometer og hadde i 2014 to millioner innbyggere.

Faktaboks

Uttale
benguˈela

Benguela er et administrasjon- og handelssenter, har ett offentlig og flere private universitet og høyskoler, men industri er lite utbygd. Portugisisk er det dominerende språket i offentlig dagligtale, men en stor del av befolkningen har umbundu som morsmål.

Klimaet er, som på det meste av Angolas kyststripe, svært tørt, foruten i regntiden. Jordbruk er derfor konsentrert rundt løpene til de mange elvene som renner ut rundt byen og i Benguela-provinsen, med vannføring fra det store Bié/Huambo-platået. De kuperte indre områdene av provinsen som strekker seg mot høylandet i provinsene Kwanza Sul og Huambo er derimot grønne og grøderike, selv få kilometer fra kysten.

Fisket er forholdsvis rikt, der næring fra elvene blandes med kaldt vann fra Benguelastrømmen.

Byen Benguela ble grunnlagt av portugisere i 1617 omkring fortet São Filipe, og ble en av basene for portugisisk ekspansjon i Afrika. I de neste 200 årene var Benguela et av sentrene for slavehandelen og utførsel av fanger til Amerika og Karibia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg