Bengler er et norsk interaksjonsbyrå som arbeider i skjæringspunket mellom datateknologi, design og kultur. De har høstet internasjonal anerkjennelse for å ha utviklet programvaren Grbl, som i dag brukes på titusener av datamaskiner i hele verden. De er også kjent for å ha skapt det sosiale nettverket Underskog. I 2016 mottok de Jacob-prisen.

Bengler ble etablert i 1995. I starten lagde de TV-programmer, dokumentarer, interaktive museumsutstillinger og kunstprosjekter. Siden 2000 har de først og fremst arbeidet med data-visualiseringer, sosiale publiserinssystemer på internett, nettsider og nettapplikasjoner. I 2005 utviklet de det lukkede sosiale nettverket Underskog, som har fokus på kulturarrangementer og samfunns- og kulturliv i Oslo og andre store norske byer.

Flere av Benglers prosjekter har vakt internasjonal interesse. Det gjelder særlig styringsalgoritmen Grbl. Det er en programvare som kontrollerer bevegelsene til maskiner som lager ting, som for eksempel 3D-printere. Grbl ble lagt ut med åpen kildekode, det vil si at alle har fritt innsyn i koden. Resultatet er at den i dag brukes på titusener av maskiner i hele verden. 

I 2013 lanserte Bengler Terrafab, et prosjekt der brukerne får 3D-printe ut en liten, valgfri del av Norge. Her samarbeidet de med Statens kartverk. I 2014–2015 bygget de nettsidene til det ledende nederlandske arkitektkontoret OMA. Det skjedde i samarbeid med det grafiske designbyrået Node Berlin Oslo. Bengler har også utviklet prototypen Repcol (2013), et dataredskap som produserer en abstrakt illustrasjon av billedkunstsamlingen til Nasjonalmuseet

I 2016 mottok Bengler Jacob-prisen for sine oppsiktsvekkende prosjekter innen digital formgivning

Bengler har 12 ansatte og holder til i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.