Bene Israel

Benes Israels første synagoge, grunnlagt i 1796.
Shaarei Rahamim-synagogen i Mumbay
Lisens: CC BY SA 3.0

Bene Israel, jødisk samfunn i India, som i 1948 omfattet rundt 20 000 medlemmer. Det lever nå rundt 5000 Bene Israel i India og rundt 40 000 etterkommere i Israel.

Faktaboks

etymologi:
hebraisk ‘Israels sønner’

Opprinnelse

Opprinnelsen er uklar, og mange myter og teorier har vært fremsatt. En utbredt forestilling er at Bene Israel nedstammer fra de mange jødene som ble bortført til Assyria på 700-tallet fvt. (Israels ti tapte stammer), og at en gruppe av disse til slutt strandet på Indias kyster ved et skipbrudd. Det finnes flere tradisjoner rundt dateringen av denne hendelsen, noen forutsetter et mange hundre års opphold i andre land i mellomtiden. Dateringer mellom 700-tallet fvt. og 600-tallet evt. har vært foreslått.

De aller fleste Bene Israel bodde i landsbyene i delstaten Maharashtra. De var godt integrerte, men overholdt mange jødiske skikker, som overholdelse av sabbaten og omskjæring av gutter.

Nyere tid

Fra 1700-tallet foregikk en jødisk oppvåkning og tilpasning til rabbinsk jødedom. Den første synagogen ble grunnlagt i Bombay (nå Mombay) i 1796.

Da utvandringen til Israel begynte etter 1948, førte samfunnets uklare bakgrunn til at det israelske Overrabbinatet trakk deres jødiskhet i tvil, men etter diverse streiker og protestaksjoner ble alle innvendingene lagt til side i 1964.

Sommeren 2016 fikk Maharashtras jøder status som nasjonal minoritet. Omkring halvparten av Indias jøder bor i denne delstaten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg