Bene Israel

Benes Israels første synagoge, grunnlagt i 1796.
Shaarei Rahamim-synagogen i Mumbay
Lisens: CC BY SA 3.0
Interiør
Magen Hassidim synagogen i Mumbay, India.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Bene Israel, jødisk samfunn i India, som i 1948 omfattet rundt 20 000 medlemmer. Etter opprettelsen av staten Israel i 1948 utvandret mange til den nye staten, men også til andre land. Det lever nå rundt 5000 Bene Israel i India og rundt 60 000 etterkommere i Israel. Det lever også etterkommere etter Indias Bene Israel i mange andre land.

Faktaboks

Etymologi
hebraisk ‘Israels sønner’

Opprinnelse

Opprinnelsen til Bene Israel er uklar, og mange myter og teorier har vært fremsatt. En utbredt forestilling er at Bene Israel nedstammer fra de mange jødene som ble bortført til Assyria på 700-tallet fvt. (Israels ti tapte stammer), og at en gruppe av disse til slutt strandet på Indias kyster ved et skipbrudd. Det finnes flere tradisjoner rundt dateringen av denne hendelsen, noen forutsetter et mange hundre års opphold i andre land i mellomtiden. Ifølge en annen tradisjon kom Ben te Israels forfedre til India i de første århundrene før vår tidsregning, under Antiochus 4 Epifanes. Dateringer mellom 700-tallet fvt. og 600-tallet evt. har vært foreslått.

De aller fleste som regnet seg som Bene Israel bodde i landsbyene i delstaten Maharashtra. De var godt integrerte i det indiske samfunnet, men overholdt mange jødiske skikker, som overholdelse av sabbaten og omskjæring av gutter.

Nyere tid

Fra 1700-tallet foregikk en jødisk oppvåkning og tilpasning til rabbinsk jødedom. Den første synagogen ble grunnlagt i Bombay (nå Mombay) i 1796. På 1800-tallet, under britene, utvandret mange til andre områder i Det britiske imperium. Da utvandringen til Israel begynte etter 1948, førte samfunnets uklare bakgrunn til at det israelske Overrabbinatet trakk deres jødiskhet i tvil, men etter diverse streiker og protestaksjoner ble alle innvendingene lagt til side i 1964.

Sommeren 2016 fikk Maharashtras jøder status som nasjonal minoritet. Omkring halvparten av Indias jøder bor nå i denne delstaten. Flere synagoger er fremdeles i drift og menighetene holder jødiske tradisjoner ved like.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg