Belo Horizonte

Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Belo Horizonte er en by i sørøstlige Brasil, hovedstad og største by i den folkerike delstaten Minas Gerais. Byen ligger 335 kilometer nordvest for Rio de Janeiro, 830 meter over havet. Selve byen har 2 512 070 innbyggere (IBGE, estimat for 2019) og er sentrum for en større byregion bestående av 34 kommuner.

Faktaboks

Uttale
bˈelo horizˈonte

Næringsliv

Belo Horizonte er kjernen i et stort jordbruksområde med storfehold og dyrking av sukkerrør og bomull. Byen har status som nasjonal metropol og er det regionale senter for handel, administrasjon, samferdsel, utdanning og kulturliv. Tungindustrien har ekspandert kraftig etter 1950, og Belo Horizonte er en av Brasils viktigste industribyer. Betydelig jern- og stålindustri, særlig konsentrert til forstaden Contagem, bilfabrikker (Fiat) i forstaden Betim, oljeraffineri og kjemisk industri. De tradisjonelle industrigrener er grafisk-, tekstil-, møbel- og næringsmiddelindustri. Industrisektoren var lenge dominerende i byens økonomi, men fra 1990-tallet har Belo Horizonte hatt en stadig voksende servicesektor. Andre vekstnæringer er informatikk, bioteknologi, forretningsturisme, mote og smykkeproduksjon.

Kollektivtransporten er velutviklet og levekårene generelt gode, men ulike bydeler og favelaer gjenspeiler byens store sosiale og sosioøkonomiske ulikheter.

Historie

Langs bredden av den kunstige Pampulhasjøen ligger kirken São Francisco de Assis – en del av et urbant hagebyprosjekt tegnet av den visjonære arkitekten Oscar Niemeyer i 1940.
Av /Ministério das Relações Exteriores .
Lisens: CC BY NC 2.0

Belo Horizonte var en av Brasils første planlagte byer, grunnlagt i 1897 for å erstatte Ouro Prêto som delstatens hovedstad. Et naturskjønt område med fjell på alle kanter ble valgt som plassering av byen, derav navnet som betyr 'vakker horisont'. Gatenettet er anlagt etter modell av Washington D.C., med kvadratisk rutenettmønster og diagonale vide avenyer, kantet med trær. Byen har mange modernistiske byggverk, blant annet kirken São Francisco i bydelen Pampulha, reist av arkitekt Oscar Niemeyer og dekorert av Cándido Portinari. I 2016 ble kirken sammen med flere andre andre byggverk i Pampulha oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg