Belleville (bydel i Paris)

Artikkelstart

Belleville er en bydel i Paris, beliggende mellom parken Buttes-Chaumont og Père-Lachaise-kirkegården øst for bysentrum. Bebyggelsen ligger i hellinga opp mot byens nest høyeste punkt (etter Montmartre) ved Place de Fêtes. Området ved foten av høydedraget, mot Canal Saint Martin, benevnes Basse Belleville.

Bydelen domineres av boligkvarterer av ulik alder, og har en etnisk sammensatt befolkning med et stigende afrikansk innslag, men har i senere år også vist seg attraktiv for studenter og kunstnere. Her finnes også et av Paris' to kineserkvarterer.

Historie

Belleville utgjorde, inntil den ble innlemmet i Paris i 1860, en egen kommune i det tidligere departementet Seine. En stor del av beboerne var sysselsatt i de store gips- og kalksteinsbruddene i området. Etter innlemmelsen i Paris ble en del av de nedlagte bruddene under baron Haussmanns ledelse omformet til den store parken Buttes-Chaumont. I løpet av 1800-tallet vokste befolkningen sterkt. Samtidig utviklet den høyereliggende delen av Belleville ("La Haute Courtille") seg til et sted for store festligheter og fornøyelser.

På 1900-tallet mottok Belleville strømmer av flyktninger og forfulgte fra mange land - fordrevne armenere og grekere fra Det osmanske riket, republikanere på flukt fra den spanske borgerkrigen, jøder på flukt fra Nazi-Tyskland, og på 1960-tallet mange algeriske og tunisiske jøder. I senere år er disse minoritetene i stor grad blitt erstattet av innvandrende afrikanere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg