Faktaboks

AT&T
Etymologi

forkortelse for American Telephone and Telegraph Company

Uttale
ei ti ænd ti

AT&T er et varemerke og et amerikansk teleselskap som ble etablert i 1885 i USA. Selskapet er USAs ledende leverandør av tjenester for telekommunikasjon og er notert på New York-børsen. Selskapet har tidligere også hatt virksomhet innen film-, serie- og TV-produksjon samt vært tilbyder av strømmetjenesten HBO MAX.

AT&T har virksomhet i over 50 land og har sitt hovedkontor i Dallas i Texas i USA. I 2021 hadde selskapet en omsetning på over 168 milliarder amerikanske dollar og over 200 000 ansatte.

Historikk

Etableringen av AT&T

I 1877 ble selskapet Bell Telephone Company opprettet, på grunnlag av Alexander Graham Bell sin telefonpatent fra 1876. På lisens fra Bell Telephone ble det de følgende årene anlagt telefonsentraler i byer over hele USA. Selskapet, som i senere tid fikk navnet American Bell Telephone Company, overtok gradvis lisenshaverne og ble kjent som Bell-systemet. Bell-systemet kjøpte i 1882 telefonprodusenten Western Electric, før de i 1885 opprettet datterselskapet American Telephone and Telegraph Company, senere kjent som AT&T, for å bygge ut og operere et nasjonalt langdistansenett. Den første linjen var mellom New York og Philadelphia. AT&T ble i 1899 det sentrale selskapet i Bell-systemet og fikk tilnavnet Mother Bell.

Bell-systemet fikk i 1913 offentlig aksept for et tilnærmet monopol på telefonitjenester i USA. Fra tidlig på 1900-tallet hadde selskapets telefonproduksjon, gjennom Western Electric, ekspandert også internasjonalt, før den internasjonale virksomheten ble solgt til International Telephone and Telegraph Company i 1925. Det samme året som den internasjonale virksomheten til Western Electric ble solgt, ble Bell Telephone Laboratories, selskapets forskning- og utviklingsavdeling, etablert. Den nye avdelingen bidro sterkt til utviklingen av telefoni og datateknologi, før AT&T to år senere, i 1927, opprettet en transatlantisk radiotelefontjeneste. I 1956 ble den første av mange interkontinentale undersjøiske telefonkabler tatt i bruk, før selskapet sendte opp den første kommunikasjonssatellitten, Telstar, i 1962.

I 1980 var AT&T et av verdens største konsern og USAs største private arbeidsgiver med omtrent én million ansatte. Monopolet som Bell-systemet tidligere hadde, tok slutt i 1984 da en antitrust-sak, som hadde pågått i ti år, tvang selskapet til å skille ut flere regionale selskaper. Saken førte til at 22 Bell-selskaper ble skilt ut og omgjort til syv selvstendige regionale selskaper med ansvar for lokaltelefoni. Disse selskapene har i etterkant blitt omtalt som Baby Bells.

Kjøp og salg av virksomheter på 1990- og 2000-tallet

På begynnelsen av 1990-tallet hadde AT&T omtrent 300 000 ansatte. Selskapet kjøpte i 1991 datamaskinprodusenten NCR før de tre år senere, i 1994, kjøpte opp McCaw Cellular Communications, USAs daværende største mobiltelefonselskap. Selskapet ble fra 1990-årene møtt med økt konkurranse og har siden solgt de fleste av sine virksomheter innen kabelnett, mobiltelefoni, datamaskiner samt utvikling og produksjon av teleutstyr.

I 1996 gjennomførte selskapet en fisjon, og Lucent Technologies, som stod for Western Electric og Bell Laboratories sin produksjon av teleutstyr, samt NCR, ble skilt ut i individuelle selvstendige selskaper. Etter fisjonen satset AT&T på internett, kabel-TV og bredbånd, blant annet med kjøp av kabelselskapet TCI i 1999, før kabelvirksomheten tre år senere, i 2002, ble solgt til Comcast. Selskapets mobilvirksomhet ble i 2004 solgt til Cingular, et mobilsamarbeid mellom BellSouth og SBC Communications, et selskap etablert i 1920 som Southwestern Bell Telephone Company.

Selskapet, som tidligere hadde omtrent 300 000 ansatte, hadde i 2003 omtrent 60 000 ansatte, men var fremdeles den største operatøren innen langdistansetelefoni i USA. Året etter, i 2005, ble AT&T Corporation kjøpt opp av SBC Communications. Etter oppkjøpet tok SBC Communications i bruk det mer kjente selskapsnavnet og varemerket AT&T som sitt eget.

I 2006 kjøpte selskapet opp Bellsouth Corporation, et oppkjøp som ga selskapet eierskap av Cingular Wireless, hvis butikker i 2007 ble omprofilert til AT&T. Selskapet har i nyere tid ekspandert sin virksomhet til blant annet Latin-Amerika gjennom et samarbeid med América Móvil, et meksikansk teleselskap etablert i 2001, før de etablerte AT&T Mexico i 2014 gjennom et oppkjøp av to meksikanske televirksomheter.

AT&T i nyere tid

I 2016 kjøpte AT&T opp Time Warner, et medie- og underholdningskonsern som ble etablert i 1972 i USA. Oppkjøpet ble, som følge av at handelen måtte godkjennes, først fullført i 2018, og det nye datterselskapet fikk navnet WarnerMedia. Selskapet eier fra dette året blant annet Warner Bros, inkludert deres film- og TV-studioer, samt TV-kanaler og strømmetjenester som HBO, Cartoon Network, CNN og Adult Swim.

Selskapet har siden blitt reorganisert og var i 2019 verdens største teleselskap samt den største aktøren innen telefonitjenester i USA. I 2021 fusjonerte WarnerMedia og Discovery, Inc. og etablerte Warner Bros. Discovery, Inc., et selvstendig børsnotert selskap som eier strømmetjenester som HBO MAX, introdusert av WarnerMedia i 2020, og Discovery+. Det samme året ble TMZ solgt til Fox Corporation, mens Playdemic, Warner Bros tidligere virksomhet innen interaktiv underholdning, ble kjøpt opp av Electronic Arts, et spillselskap etablert i USA i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Hjemmesiden til AT&T

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg