Belgisk oud bruun

Belgisk oud bruun, mørkt, overgjæret øl fra Flandern. Oud bruin kan regnes som en kontinental parallell til det engelske old ale.

Faktaboks

Etymologi
nederlandsk ‘gammel brun’

Oud bruin brygges på byggmalt. Vørteren gis lang koketid, noe som fører til mørk farge og en viss karamellisering. Ved noen bryggerier tilsettes ekstra sukker. Ølet lagres i lengre tid på eikefat før salg.

Det ferdige ølet har et sursøtt preg, med alkoholstyrke mellom 5 og 8 prosent. Oud bruin er svært lagringsdyktig; de sterkere variantene er ofte lagret lengre og er syrligere. Blant bryggeriene er Liefmans i Oudenaarde i Øst-Flandern det mest kjente.

Det finnes varianter som blir tilsatt frukt. Mest typisk er sure kirsebær (kriek). Disse lagrer også godt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg