Bektashiyya er et brorskap eller orden av tyrkisk opprinnelse, et synkretistisk sufibrorskap oppkalt etter sufihelgenen Ḥājjī Bektāsh Walī av Khorāsān, som levde på 1200-tallet. Brorskapet oppstod på 1300-tallet.

Faktaboks

Også kjent som
Bektashi-ordenen

I utgangspunktet var bektashiyya-ordenen en del av ortodoks sunniislam i Det osmanske riket. På 1500-tallet tok den opp i seg flere elementer fra shiaislam slik som dyrkingen av Ali, den fjerde etterfølgeren til profeten Muhammad. Brorskapet hadde politisk innflytelse i osmansk tid og hadde stor innflytelse i sultanens janitsjarbevegelse, som ble oppløst i 1826. Innflytelsen ble svekket, men Bektashiyya har hatt stor påvirkning på sufipoesien.

Bektashiyya ble formelt oppløst av Mustafa Kemal Atatürk i 1925, men finnes fortsatt i Tyrkia. Ordenen er også utbredt på Balkan, spesielt blant albanere, og er der blitt påvirket av kristne tradisjoner. Hovedsetet for de fleste etnisk albanske bektashier befinner seg i Tirana i Albania, der ordenen utgjør et selvstendig trossamfunn og bortimot 8 prosent av befolkningen definerer seg som bektashier (IPSOS 2011). På grunn av utvandring har Bektashiyya i dag fått flere sentre i Vesten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg