Bedri Baykam. Dreamcorder Serisi (I Have A Dream) (1999).

Baykam, Bedri (I Have A Dream) av Bedri Baykam/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Bedri Baykam er en tyrkisk kunstner. Han er opprinnelig maler, men senere også aktiv innen flere kunstarter som drama, film og litteratur.

Som liten ble Baykam betraktet som et vidunderbarn, og han hadde kunstutstillinger fra han var 6 år gammel. Han studerte ved Sorbonne i Paris i 1975–1980 og ved California College of Arts and Crafts, i Oakland i 1980–1987. Etter hjemkomsten til Tyrkia i 1987 har han bodd og virket i Istanbul.

Baykam var en av pionerene innen nyekspresjonismen i 1980-årene, men arbeidet også med foto, gjerne i kombinasjon med maleri og multimedia. Hans kunst har ofte et politisk innhold. Han har vært engasjert på venstrefløyen i det tyrkiske sosialdemokratiske partiet CHP, og er en profilert forsvarer av en sekulær stat, demokrati og menneskerettigheter.

Han har hatt mer enn 80 separatutstillinger, og skrevet en rekke bøker, hvorav Monkey's Right to Paint og The Bone er de to mest kjente. I Monkey's Right to Paint tar han et oppgjør med det vestlige kunsthistorie-etablissementets eurosentrerte fremstilling av verdens kunsthistorie. I The Bone behandler han en rekke emner, men mest oppsiktsvekkende er en fremstilling av en terroraksjon som minner sterkt om 11. september-angrepet mot USA i 2001. Boken ble skrevet 10 måneder før udåden skjedde.

Baykam er også bidragsyter til tidsskrifter og aviser, og han eier forlaget Piramid.

  • Baykam, Bedri. Bedri Baykam: Paintings, collages, prints, drawings. Art Galeri. 1982.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.