Bedlam, (eg. Bethlem, dvs. Betlehem), navnet på et hospital i London, stiftet 1247 som gave til munkeordenen Betlehems stjerne i Palestina. Det hevdes at Bedlam er det eldste hospital i Europa når det gjelder kontinuerlig virksomhet. Som i de fleste hospitalsstiftelser var det avsett noen rom til sinnssyke, opprinnelig seks. Annektert av kronen, omdannet til et sinnssykehospital på 1400-tallet og overtatt av Londons by på 1500-tallet.

For å bøte på plassmangelen grep man på 1600-tallet til den lettvinte utvei å slippe ut en hel del av de sinnssyke. De streifet om på landeveiene og tigget eller førte et villmannsliv på øde vidder, ofte lett kjennelige på eiendommeligheter i drakt og opptreden. Som en slik Tom o' Bedlam (stakkars Tom) opptrer jarlen av Gloucesters sønn Edgar i Shakespeares Kong Lear (3. akt).

I mange år var en tur til Bedlam en av Londons attraksjoner, idet «vokterne» under slike utflukter viste frem de syke som dyr vises frem i et menasjeri. En offentlig undersøkelse 1815 avslørte den uhyggelige mishandling som foregikk her, som i flere andre engelske sinnssykeanstalter. På engelsk er ordet Bedlam blitt synonymt med et sinnssykehus eller galehus, der det er uro og slagsmål. Bedlam ble i 1930 avløst av et moderne sykehus utenfor byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.