Bedlam, (eg. Bethlem, dvs. Betlehem), navnet på et hospital i London, stiftet 1247 som gave til munkeordenen Betlehems stjerne i Palestina. Det hevdes at Bedlam er det eldste hospital i Europa når det gjelder kontinuerlig virksomhet. Som i de fleste hospitalsstiftelser var det avsett noen rom til sinnssyke, opprinnelig seks. Annektert av kronen, omdannet til et sinnssykehospital på 1400-tallet og overtatt av Londons by på 1500-tallet.

For å bøte på plassmangelen grep man på 1600-tallet til den lettvinte utvei å slippe ut en hel del av de sinnssyke. De streifet om på landeveiene og tigget eller førte et villmannsliv på øde vidder, ofte lett kjennelige på eiendommeligheter i drakt og opptreden. Som en slik Tom o' Bedlam (stakkars Tom) opptrer jarlen av Gloucesters sønn Edgar i Shakespeares Kong Lear (3. akt).

I mange år var en tur til Bedlam en av Londons attraksjoner, idet «vokterne» under slike utflukter viste frem de syke som dyr vises frem i et menasjeri. En offentlig undersøkelse 1815 avslørte den uhyggelige mishandling som foregikk her, som i flere andre engelske sinnssykeanstalter. På engelsk er ordet Bedlam blitt synonymt med et sinnssykehus eller galehus, der det er uro og slagsmål. Bedlam ble i 1930 avløst av et moderne sykehus utenfor byen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.