Bedlam

Artikkelstart

Bedlam var et hospital for sinnssyke i London. Det ble hospital for sinnssyke på 1400-tallet, og på 1500-tallet ble det overtatt av London by. Det hevdes at Bedlam er det eldste hospital i Europa i kontinuerlig virksomhet.

Faktaboks

Uttale
bˈedləm
Etymologi

egentlig Bethlem Royal Hospital

På engelsk er ordet Bedlam blitt synonymt med et sinnssykehus eller galehus, der det er uro og slagsmål.

Hospitalet har flere ganger blitt flyttet: Først på 1600-tallet, så på 1800-tallet og siste gang i 1930 da det flyttet inn i et nybygd sykehus utenfor byen. Her er det fremdeles i drift som et psykiatrisk sykehus under navnet Royal Bethlem Hospital.

Historikk

Hospitalet ble grunnlagt som et kloster så tidlig som i 1247, og hadde da som hovedoppgave å samle inn almisser til inntekt for kirken i Det hellige land. Navnet kom av at klosteret var underlagt munkeordenen Our lady of Bethlem (Vår frue av Betlehem). Gradvis ble det gjort om til et hospital for sinnssyke. Det er uklart hvordan denne prosessen begynte, men man regner med at innen 1460 var hospitalet blitt en rendyrket anstalt for sinnssyke. I tidlig moderne tid ble Bedlam den mest berømte og beryktede anstalt for sinnssyke i Europa.

På 1600-tallet grep man for å bøte på plassmangelen til den lettvinte utvei å slippe ut en hel del av de sinnssyke. De streifet om på landeveiene og tigget eller førte et villmannsliv på øde vidder, ofte lett kjennelige på eiendommeligheter i drakt og opptreden. Som en slik Tom o' Bedlam (stakkars Tom) opptrer jarlen av Gloucesters sønn Edgar i William Shakespeares skuespill Kong Lear (3. akt).

I mange år var en tur til Bedlam en av Londons attraksjoner, idet «vokterne» under slike utflukter viste frem de syke som dyr vises frem i et menasjeri. En offentlig undersøkelse i 1815 avslørte den uhyggelige mishandling som foregikk her, som i flere andre engelske sinnssykeanstalter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg