Beaujolais Nouveau betyr direkte oversatt Den nye Beaujolais og er en fersk og ungdommelig rødvin som ikke vinner på lagring. Den kommer fra området Beaujolais sør i Burgund. Den drikkes vanligvis like etter tapping på flaske. Mange vinkjennere omtaler den som druesaft med alkohol.
Lanseringen av vinen skjer både nasjonalt og internasjonalt på den tredje torsdagen i november, slik det ble bestemt i 1985. Opprinnelig var det kun en lokal feiring for å markere avslutning på druehøsten med festligheter, vinservering og smaking av den nye vinen som var den første ute på markedet. Etter hvert ble det imidlertid en internasjonal begivenhet med eksport av Beaujolais Nouveau til mange land og tilpasset mat på kjente restauranter på den lovbestemte lanseringsdagen. På 1980-tallet var denne torsdagen en stor begivenhet for vininteresserte. Restauranter i Paris hadde kampanjer med slagord som Le Beaujolais est arrivé (Beaujolais har ankommet). Beaujolais Nouveau er den eneste franske vinen som kan markedsføres og selges i produksjonsåret, noe som også gir den en viss nyhetens interesse.
Beaujolais Nouveau har en typisk fruktig, elegant og ukomplisert, lettdrikkelig stil fordi den gjæres på en spesiell måte med såkalt karbonisk maserasjon. Druene presses ikke, som er normalt i vinfremstilling. I stedet legges hele i drueklaser i gjæringskaret, omgitt av karbondioksid (CO2). Gjæringen, som ikke starter som en gjæring i vanlig forstand, begynner innvendig i druene med innvirkning av enzymer. Etter hvert sprekker druene, og alkoholgjæringen fortsetter på vanlig måte som en gjæring med gjærceller. Denne metoden gir vinen et preg av modne bananer. Druesorten er den blå gamay.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.