Bay Keramik

Bodo Mans. Hankvase. Modell: 1110-20. Dekor: Paris. Produsert av Bay. H. 20.

Keramikk

Vase. Modell: 544-40. Produsert av Bay. H. 40.

Keramikk

Artikkelstart

Bay Keramikk er en tidligere tysk keramikkprodusent. Firmaet ble etablert i 1933 av Eduard Bay i Ransbach-Baumbach, en by kjent for keramikkproduksjon.

Faktaboks

Også kjent som

Bay

Enkle bruksgjenstander

De første årene produserte Bay mest dyr og ordinære bruksgjenstander i terrakotta. Under andre verdenskrig var de nødt å omstille produksjonen og laget blant annet en vannflaske (Rommel-flasche) for det tyske Afrika-korpset. Etter krigen gjenopptak Bay produksjonen av dyrefigurer.

Italienske influenser

I 1955 forandret firmaet formrepertoar og enkelte serier i steingods, inspirert av italiensk keramikk, ble lansert. Omkring 1959/1960 kom formgiveren Bodo Mans til Bay. Han hadde, på tross av ung alder, rik praksis og erfaring. I løpet av kort tid formga han en stor kolleksjon. I 1962 fikk Mans fast ansettelse og ble på Bay til 1975.

Lava-glasur

Keramikken fra Bay fikk et stort internasjonalt nedslag. Det var rimelig og av god kvalitet. De ulike formene ble utført med en rekke glasurer. I 1960- og 1970-årene var deres lavalignende glasur (Fat Lava) blant de mest populære. Produksjonen opphørte i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hill, Mark (2006). Fat Lava : West German Ceramics of the 1960's & 70's, Mark Hill Publishing
  • Makus, Horst (2005). Keramikk der 50er Jahre : Formen, Farben und Dekore : Ein Handbuch, Arnoldsche

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg