Battambang

Artikkelstart

Battambang er den nest største by i Kambodsja, i den nordvestlige delen av landet, 253 kilometer nordvest for hovedstaden Phnom Penh. Byen ligger ved den 250 kilometer lange elven Sangkae (også kjent som Sangker), som renner ut i innsjøen Tonlé-Sap. Battambang har 196 700 innbyggere (2018).

Faktaboks

Også kjent som
Bătdâmbâng

Băt Dâmbâng

Næringsliv og transport

Battambang er et handelssenter og senter for foredling av råvarer fra landbruket. Det er betydelig risproduksjon i provinsen Battambang. Den industrielle virksomhet omfatter blant annet produksjon av klær. En av hovedveiene mellom Phnom Penh og Thailand går gjennom Battambang. Det er en flyplass tre kilometer utenfor byen.

Kultur

Det buddhistiske Basat templet ble bygd i første halvdel av det 11. århundre, mens Wat Ek Phnom ble bygd i 1207. I byen er det et museum for provinsen Battambang og et arkeologisk museum.

Historikk

Battambang er en gammel khmerby med ruiner fra 900-tallet. Byen tilhørte Thailand i periodene 1794–1904 og 1941–1946. Før Røde Khmer overtok makten i landet i 1975 fantes det her en stor kinesisk handelskoloni. Byen var senter for flere slag under borgerkrigen i 1980-årene og i 1990-årene, da den ble påført store skader. Den tidligere betydelige risproduksjonen led betydelige tilbakeslag i denne tiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg