Batna

Romerske ruiner i Timgad uten for Batna. Triumfbuen i forgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Batna er en by i det nordøstlige Algerie, ved nordskråningen av Aurèsfjellene, rundt 400 kilometer fra hovedstaden Alger. Byen kjennetegnes av et semi-tørt klima med moderat varme sommermåneder og fuktige vintre. Batna er den femte største byen i Algerie, og har rundt 290 000 innbyggere (2008). Byen ligger 1048 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
batnˈa

Batna er handels- og administrasjonssenter i provinsen med samme navn, og blir regnet som hovedstaden i Aurès. Blant de dominerende næringsveien i byen er jordbruk, tungindustri, tekstilproduksjon og produkter fra skogbruk. Byen brukes også som utgangspunkt for mange turister som ønsker å se de romerske ruinene Tazoult-Lambèse og Timgad, som ligger rundt 35 kilometer øst for Batna.

Historie

Med sin strategiske beliggenhet mellom Sahara-ørkenen og Middelhavet var området rundt Batna et knutepunkt for handel allerede i antikken. Batna ble opprinnelig grunnlagt i 1844 som militærleir av franskmennene, for å kontrollere Kantara-passet mellom Tell-Atlas og Sahara. Stedet ble senere flyttet noe østover og grunnlagt på nytt i 1848 under navnet Nouvelle Lambèse, men fikk tilbake det opprinnelige navnet Batna i 1849. På 1900-tallet gjorde innbyggerne i Batna opprør mot den franske kolonimakten, og ble fra 1954 hovedkvarter for den algeriske revolusjonen inntil uavhengigheten i 1962.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg