Bastøy andre fyr
Bastøy første fyr
.

Bastøy fyr er en fyrstasjon på øya Bastøy i Horten kommune, i Vestfold fylke. Den ble opprettet første gang som ledfyr i 1840, og nedlagt i 1896. Bastøy fyrstasjon ble igjen opprettet i 1918, automatisert og avbemannet i 1987.

Bastøy fyrstasjon er den eneste i Norge som er opprettet og nedlagt to ganger.

  • Tårnets høyde: 14 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 16 meter. Lykt: 12,5 meter
  • Lysvidde nytt tårn: 10,7 nautiske mil. Lykt: 7,5 nautiske mil.
  • Lyskarakter: Oc (3) R 10s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øya den ligger på. Bast er hinna mellom barken og veden på trær. Særlig bast fra lind ble tidligere mye brukt i tauverk

Historikk

Bastøy fyrstasjon ble opprettet for å bedre innseilingen til Horten og tent samtidig med fyrene på Filtvet og Rødtangen. Bastøy fyr ble bemannet med en fyrvokter og hans familie. Det ble utstyrt med et moderne linseapparat som det første fyret i Oslofjorden. Allerede i 1849 ble fyret bygget om for å gjøre det mer synlig ved at lyktehuset ble flyttet opp om lag fire meter til andre etasje. Etter at Gullholmen fyr var opprettet, ble Bastøy ansett for å være overflødig og det ble erstattet av en lykt i 1896. Bygninger og eiendom ble overført til Bastøy skolehjem uten kostnader. Det gikk imidlertid bare noen få år før fyret var sterkt savnet av skipsfarten og det kom også ønsker om et tåkesignal på Bastøy. Det ble derfor bestemt at Bastøy fyr skulle gjenoppbygges.

Fyrvesenet kjøpte derfor tilbake fyrtomten fra skolehjemmet. Den gamle fyrbygningen kunne imidlertid ikke brukes, så den ble revet. Ny bolig og tårn ble oppført i betong. Det samme ble naustet. Rundt fyreiendommen ble det satt opp et høyt nettinggjerde med piggtråd på toppen. Begge deler skjedde for å unngå innbrudd fra elevene ved Bastøy skolehjem. Bemanningen på den nye fyrstasjonen på Bastøy bestod av en fyrvokter med familie og en reserveassistent. På begynnelsen av 1960-tallet ble Bastøy fyr avviklet som familiefyr og omgjort til tørnstasjon. Da fyrstasjonen ble nedlagt for andre gang, ble det erstattet med en lanterne. Nå er det Kriminalomsorgen som bruker fyrbygningen til kurs og konferanser, men det er også mulig å leie fyret for andre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Schau, André og Lauritzen, Per Roger (2010). Fyrene i Oslofjorden. Levende kulturminner. Gyldendal.
  • Eynden, Jo van der. Lauritzen, Per Roger (2023). Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke og Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg