Bastianøyane

Bastianøyane i Hinlopenstretet

Artikkelstart

Bastianøyane er en gruppe små øyer ved det sørvestlige innløpet til HinlopenstretetSvalbard. Øyene ligger like sør for den mye større Wilhelmøya og like nord for Rønnbeckøyane.

Navnet

Øygruppen ble navngitt av Den første tyske nordpolekspedisjon under Karl Koldewey i 1868. Adolf Bastian (1826–1905) var en tyske etnograf, mens de enkelte øyene ble oppkalt etter tyske forskere: Deegen, Dove, Ehrenberg, Lange, Kiepert, Klöden, Koner og Peschel. Lange, Ehrenberg og Koner er faktisk én øy som nå heter Langeøya.

Dyrelivets farer

Forskere holder oppsikt med en nysgjerrig isbjørn ved leiren på Kiepertøya i 1985
Leirplass

Isbjørner er vanlige i området. I 1995 gikk en turgruppe i land på Kiepertøya og guiden og en annen ble angrepet av en ung bjørn. Guiden var kun bevæpnet med en 22 kaliber pistol som var altfor svak til å skremme eller drepe bjørnen. Istedet ble guiden drept av bjørnen, men den andre mannen greide å flykte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The Place Names of Svalbard. Rapportserie nr. 122, 2003, Norsk polarinstitutt

Kommentarer (2)

skrev Ivar Stokkeland

Navnet på denne øygruppa er altså Bastianøyane med -ane til slutt. Med vennlig hilsen Ivar Stokkeland, Norsk Polarinstitutt

skrev Susan Barr

Hei Ivar. Jeg er ikke sikker på når du kommenterte dette og jeg har ikke sett kommentaren før nå, men jeg nådde frem til denne artikkelen for en uke siden og fikk rettet opp navnet da. Takk for årvåkenheten ! Vi tar gjerne imot eventuelle andre rettelser. Jeg har mange svalbardnavn å oppdatere ennå. Vennlig hilsen Susan

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg