Faktaboks

Basel
fransk Bâle
Uttale
bˈasel
Basel
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Basel er en by i Sveits, kanton Basel, hovedstad i halvkantonen Basel-Stadt. Byen ligger på begge sider av Rhinen, ved Rhinkneet der Frankrike, Sveits og Tyskland møtes, 265 meter over havet, og har 173 232 innbyggere (2020).

Basel danner en internasjonal byregion (agglomerasjonen Basel) som strekker seg inn i Frankrike (Saint-Louis) og Tyskland (Lörrach, Weil med flere), og som i alt har 550 200 innbyggere (2019). Byen er med det Sveits' tredje største by med forsteder, etter Zürich og Genève.

Samferdsel

Basel er et av Europas viktigste vei- og jernbaneknutepunkter. Den er endepunkt for skipstrafikken på Rhinen og eneste havn i Sveits. Den internasjonale lufthavnen ligger i Saint-Louis, på fransk side av grensen, 13 kilometer nordvest for sentrum.

Næringsliv og kultur

Basel er en betydelig finans- og industriby, men er kanskje mest kjent som det fremste senteret for produksjon av kjemikalier og legemidler i Sveits (blant annet Novartis, Hoffmann–La Roche og Sandoz). Byen har også andre viktige industribransjer som produksjon av elektrisk utstyr, maskiner og tekstiler (silke).

Basel har universitet fra 1460, det eldste i Sveits, dessuten botanisk og zoologisk hage.

Bybeskrivelse

Rhinen deler Basel i to: Grossbasel («Store-Basel») sør for elven, og det sentrale forretningsstrøket; Kleinbasel («Lille-Basel») nord for elven, med havnen og industri- og messeområdet.

Bykjernen domineres av den fem-skipede domkirken (1010–1019). Andre interessante bygninger er rådhuset (1508–1527), med rikt dekorert fasade, og Spalentor (1370), en av landets vakreste byporter. «Basler Fasnacht» er navnet på den kjente karnevalsfeiringen som finner sted hvert år seks uker før påske.

Historikk

Eldste spor etter bymessig bebyggelse i Basel er keltisk og fra rundt år 100 fvt. Fra 44 fvt. er det funnet spor av en romersk koloni, som omkring 24 fvt. ble etablert som militærforlegning. Fra 374 evt. er kolonien nevnt som Basilia (kongelig residens).

Basel ble bispesete på 600-tallet, og i 917 ødelagt av madjarene. Byen kom senere på 900-tallet under Burgund, i 1033 under det tyske rike. Baselkonsilet (1431–1449) ble holdt i domkirken. Byen ble tidlig på 1500-tallet et senter for reformasjonen i Sveits. I 1795 ble freden mellom Frankrike og Preussen, den såkalte Basel-freden, sluttet her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg