Basan

Basan er et stedsnavn i Det gamle testamentet og Tanakh for landområdet øst for Genesaretsjøen, mellom Hermonfjellet i nord, Jarmuk-elven i sør og Hauranfjellet i øst.

Faktaboks

Uttale
bˈasan

Det er sannsynlig at Basan i store trekk svarer til de to senere romerske områdene Gaulanitis og Batanaea, som utgjorde henholdsvis Golan (Jaulan, Djolan) og Nuqra i Hauran-området i dagens Syria. Området er et fruktbart slettehøyland omgitt av fjell av vulkansk basalt. Det har hatt kontinuerlig bosetning fra tidlig bronsealder og en omfattende bykultur som oppstod i jernalderen og fortsatte ned gjennom hellenistisk tid. På grunn av sin økonomiske betydning var området ettertraktet og gjenstand for utallige erobringer.

I Bibelen

Basan omtales en rekke ganger i Det gamle testamentet og Tanakh. Blant annet fortelles det at Basan tilhørte Manasses stamme. Basans ry som et rikt jordbruksområde klinger igjen i flere gammeltestamentlige tekster. Blant annet omtales de fete kuer og okser fra Basan i Amos' bok (4,1) og Salmenes bok (22,12). I Esekiels bok (39,18) står det om værer, lam, bukker og okser gjødd i Basan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg