Bartolomeusevangeliet er et apokryft skrift om Bartolomeus, i følge Det nye testamentet en av Jesu tolv disipler. Skriftet stammer trolig fra det andre århundret evt. Skriftet går også under navnet «Bartolomeus' spørsmål», og er formet som en dialog med Jesus etter oppstandelsen.

Bartolomeus nevnes ikke i de kanoniske evangeliene, annet enn i navnet. I Bartolomeusevangeliet spiller han hovedrollen som en særlig innvidd disippel, som den som får åpenbart himmelens og underverdenens mysterier av Jesus.

Kirkefaderen Hieronymus advarte på slutten av 300-tallet mot Bartolomeusevangeliet som et kjettersk skrift, og skriftet har hatt begrenset utbredelse. Bartolomeusevangeliet er bare overlevert i noen få håndskrevne manuskripter på gresk, latin og kirkeslavisk, og disse manuskriptene avviker en del fra hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Apokryfe evangelier, Den norske Bokklubben, 2001.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg