Barry White

Faktaboks

Barry White
eg. Barrence Eugene Carter
Uttale
wait
Født
12. september 1944, Galveston, Texas
Død
4. juli 2003, West Hollywood, California

Barry White var en amerikansk soul- og discosanger, keyboardist, produsent og låtskriver. Whites silkemyke soul, meget dype stemme, stønnelyder og erotiske tekster gjorde ham til et sexsymbol på 1970-tallet. Som produsent og arrangør var han en disco-pionér gjennom bruken av store orkestre.

White vokste opp i Los Angeles og jobbet som tenåring som studiomusiker og spilte i lokale grupper. I 1965 ble hans første solosingler utgitt under navnet Barry Lee. Han oppdaget den kvinnelige vokaltrioen Love Unlimited i 1968 og produserte og skrev deres tre hits fra 1972–75. Som soloartist fikk Barry White suksess fra første plate, og I'm Gonna Love You Just A Little More Baby og Never, Never Gonna Give You Up og Can't Get Enough Of Your Love, Babe ble kjempehits verden over i 1973/74.

White dirigerte de 40 musikerne i Love Unlimited Orchestra som han brukte på platene sine. De ga også ut egne plater, og Love's Theme ble en stor hit i 1974. Spesielt i Storbritannia fikk han store hits med:

  • You're The First, The Last, My Everything
  • What Am I Gonna Do With You
  • Let The Music Play
  • You See The Trouble With Me
  • It's Ecstasy When You Lay Down Next To Me

Etter at discobølgen kulminerte i 1979, solgte Whites plater dårligere, og med unntak av Sho' You Right (1987) og Practice What You Preach (1994) hadde han ikke flere hits. Whites selvbiografi Insights On Life & Love kom i 1999, og han ble i sine siste leveår anerkjent som en av de store. Svak helse og overvekt bidro til at han døde av nyresvikt i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg