Barnards stjerne

Bildet illustrerer hvor raskt Barnards stjerne flytter seg relativt til omgivende felt av stjerner. Posisjonen til Barnards stjerne ved omkring to års mellomrom er angitt med blå, gul og rød farge.
.

Artikkelstart

Barnards stjerne er en av de kjente stjernene som befinner seg nærmest solsystemet. Den er den av de kjente stjernene som beveger seg raskest over himmelkulen. Det går minst én planet i bane rundt stjernen.

Beliggenhet og utseende

Barnards stjerne befinner seg i en avstand på 5,9 lysår (1,81 parsec) fra solsystemet, i stjernebildet Slangebæreren. Etter Solen og alfa Centauri-systemet er Barnards stjerne den kjente stjernen som ligger nærmest solsystemet. Den er en rød dvergstjerne og har tilsynelatende størrelsesklasse 9,7. Det betyr at den ikke er mulig å se med det blotte øyet.

Stjernen ble oppdaget av astronomen Edward Emerson Barnard i 1916.

Bevegelse

Barnards stjerne har den største kjente egenbevegelsen; hvert år endrer posisjonen på himmelkulen seg med 10,4 buesekunder. I tillegg til denne bevegelsen på tvers av synslinjen beveger den seg i vår retning med en hastighet på 110 km/s og vil omkring 10 000 år passere vårt solsystem i en avstand av 3,85 lysår.

Planet

I 2018 ble det påvist en planet som går i bane rundt Barnards stjerne. Planeten har omløpstid på 233 døgn og har 3,2 ganger Jordens masse. Gitt stjernens lave lysstyrke er kjente former for liv på denne planeten meget usannsynlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg