Barnabas, 1 Kor 9,6 og Gal 2,1, 9 og 13. Oppgis å være diasporajøde (levitt fra Kypros), hans opprinnelige navn skal ha vært Josef. Navnet Barnabas skal han ha fått i urmenigheten i Jerusalem, der han en tid var et fremtredende medlem. Ifølge Apg 9,27 var det Barnabas som gikk god for Paulus i menigheten i Jerusalem da de var på vakt mot mannen som tidligere hadde forfulgt dem.

Barnabas og Paulus arbeidet siden sammen i Antiokia i Syria, og Barnabas har i denne perioden trolig vært den mest fremstående av de to. De deltok på apostelkonsilet i Jerusalem (Apg 15) som utsendinger fra menigheten i Antiokia; den første misjonsreise foretok de sammen (Apg 13,1–14,28). Uenighet om medarbeideren Johannes Markus, som var en slektning av Barnabas, og antagelig også det forhold at Barnabas ikke fullt ut støttet Paulus i hans strid med Peter i Antiokia (Gal 2,13), førte til brudd mellom dem.

Barnabas drog sammen med Johannes Markus til Kypros. Han er ifølge tradisjonen grunnleggeren av kirken på Kypros og gravlagt der.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.