Barking and Dagenham

Artikkelstart

Barking and Dagenham er en bykommune (borough) i London, i det historiske grevskapet Essex i England. Det er en av de ytre bydelen i øst, på nordsiden av Themsen. Kommunen ble slått sammen av bykommunene Barking, Dagenham, Becontree og deler av Marks Gate og Becontree Heath i 1965. Barking and Dagenham har 185 911 innbyggere (2011) og et areal på 36 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
bˈa:kiŋ ən dˈægənəm

Barking

Barking var egen kommune fra 1931 fram til sammenslåingen i 1965. Her finnes boliger overveiende i lavere prisklasse; mest rekkehus og blokker. Barking er endestasjon for undergrunnslinjen Hammersmith and City, og betjenes også av District Line. Det er også en stasjon på London, Tilbury and Southend Railway. Industriområder langs Themsen har blitt omdannet til dyrere boliger og tjenesteytende virksomhet gjennom byutviklingsprosjektet Thames Gateway.

Barking har spor fra romersk tid og er en av de tidligste anglosaksiske bosetningene øst for London. Barking Abbey ble grunnlagt 666. Wilhelm 1 Erobreren brukte Barking som midlertidig oppholdssted under byggingen av Tower of London. Barking var overveiende en fiskerlandsby fram til det nittende århundre, supplert med skipsbyggerier og frakt av matvarer til London. Utskipning av tømmer foregikk fra Epping Forest til skipsbyggerier ved Themsen. I første halvdel av det nittende århundre fikk fiskeriene et stort oppsving inntil trålerflåten i 1865 ble flyttet til Norwich. Nedgangen i fiskeriene ble oppveid av industriutbygging langs Themsen og sideelva Barking Creek (Roding). Det har vært en kontinuerlig utbygging av boliger fra 1800-tallet, og etter andre verdenskrig er mye eldre bebyggelse sanert gjennom offentlige boligbyggingsprogrammer.

Dagenham

Dagenham var egen kommune fra 1938 fram til sammenslåingen i 1965. Her finnes boligområder med typisk 1900-talls arbeiderklassepreg, kirke fra 1200-tallet, ellers lite eldre bebyggelse. Mye industri i sør mot Themsen. Fords store bilfabrikk i Dagenham nedlagt i 2002 grunnet overkapasitet i bilproduksjonen, men behovet for dieselmotorer gjorde at Ford la sitt produksjonssenter hit. I dag foregår omtrent halvparten av Fords dieselmotorproduksjon i Dagenham. Undergrunnsbanen (District Line) har stoppested i Becontree, Dagenham Heathway og Dagenham East.

I Eastbrookend Country Park ved elva Beam ligger naturreservatet The Chase, et tidligere grustak som er reetablert som våtmark. Over 190 fuglearter er registrert her, blant annet isfugl, hakkespetter, lerker, ugler og vipe og plantearter som hagtorn, pil og svartpoppel. The Chase er også hjem for flere hundre grønne parakitter. Området har eget besøkssenter.

Fram til første verdenskrig var Dagenham en landsby omgitt av jordbruksland. På 1920-tallet begynte utbyggingen av industri på Dagenham Marshes og i Dagenham Dock ved Themsen. På samme tid ble den store eiendommen Becontree nord for landsbyen regulert til boligområde. Etter 1945 er det meste av Dagenhams opprinnelige bebyggelse sanert til fordel for nye boliger; for en stor del i offentlig regi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg