Barbie-dukken

Barbie-dukken. Barbie anno 2004. I 1961, to år etter at hun selv så dagens lys, fikk hun kjæresten Ken, i 1963 venninnen Midge. Barbie selv har forandret utseende flere ganger, og i tillegg til den klassiske blondinen finnes det Barbie-modeller med ulike hårfarger og forskjellige ansikter. Her tre varianter, alle med topp moderne garderobe.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Barbie-dukken er et leketøy som ble lansert på en leketøymesse i New York i 1959. Dukken har senere blitt solgt i flere hundre millioner eksemplarer i over 150 land. Bak dukken står et av verdens største leketøykonserner, det amerikanske selskapet Mattel.

Faktaboks

Uttale
bˈarbi-

Dukken ble skapt av Ruth Handler og oppkalt etter hennes datter Barbara. Den fremstilte i utgangspunktet en ung, fremgangsrik, moderne kvinne som har det som skal til for å oppnå suksess i den vestlige verden. Til dukken med den smale midjen og de lange beina ble det produsert en stor kolleksjon med klær.

Nye produkter

Et par år etter lanseringen fikk Barbie kjæresten Ken, som var oppkalt etter Handlers sønn Kenneth. Med tanke på verdensmarkedet har også dukken etter hvert fått flere venninner med ulike etniske trekk. I 1968 fikk Barbie en mørkhudet venninne med navnet Christie, men det var først i 1980 at en mørkhudet Barbie-dukke ble markedsført. I 2017 ble så den første Barbie-dukken med hijab fremstilt. Nyere utgaver av Barbie viser henne også i ulike yrkesmessige sammenhenger som for eksempel som brannmann eller traktorfører.

Til presidentvalget i USA 1992 laget Mattel den første Barbie-dukken som var president, noe selskapet har gjentatt ved senere valg. Konsernet har også laget dukkeutgaver av flere kjendiser, blant andre Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, James Dean og Frank Sinatra.

Kritikken mot Barbies kroppsbygning førte til at Mattel i 2016 introduserte tre nye kroppstyper for dukken: kort, lang og formfull («curvy»).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg