Barbara Strozzi

Faktaboks

Barbara Strozzi

Barbara Valle

Født
6. august 1619, Venezia, Italia
Død
11. november 1677, Padova, Italia
Fødselsdatoen er dåpsdatoen.

Artikkelstart

Barbara Strozzi var en italiensk sanger og komponist. Hun komponerte først og fremst verdslig vokalmusikk som kantater, arier og madrigaler, men også åndelige sanger. Siden hun skrev mye til eget bruk, er en stor del av hennes komposisjoner for sopran.

Stilistisk står Strozzi i seconda pratica-tradisjonen etter læreren Francesco Cavalli og Claudio Monteverdi der komponistene tar avstand fra de strenge reglene for kontrapunkt og dissonanser som preget den tidligere primo pratica-tradisjonen. Noen av tekstene Strozzi tonesatt hentet hun fra faren, lyrikeren og librettisten Giulio Strozzi, og de andre akademimedlemmene i Venezia, mens andre ble muligens skrevet av henne selv.

Strozzi var en av de mest produktive komponistene av verdslig vokalmusikk i sin tid og etterlot seg mer enn 125 enkeltverk som ble publisert i åtte bind mellom 1644 og 1664. Sammen med Luigi Rossi, Antonio Cesti og Giacomo Carissimi må hun regnes som en av de viktigste komponistene av verdslig kammermusikk på midten av 1600-tallet, ikke minst med hensyn til utviklingen av kantaten der hun bidro med et stort mangfold av former.

Hennes store berømmelse fortsatte i mange år etter hennes død. John Christopher Pepusch, som skrev ouverturen og generalbassen til Tiggeroperaen, takket henne for eksempel i innledningen til en kantatebok for hennes geniale blanding av resitativ og arie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg