Barbara Frischmuth

Faktaboks

Barbara Frischmuth
Uttale
frˈiʃmu:t
Født
5. juni 1941, Altaussee (Salzkammergut)
Barbara Frischmuth (2013)

Artikkelstart

Barbara Frischmuth, østerriksk forfatter. Barbara Frischmuth er blant de mest kjente og populære samtidsforfatterne i Østerrike; hennes debut, Die Klosterschule, hører til den østerrikske etterkrigskanon.

Biografi

Frischmuth studerte ved Universitetet i Graz og avla eksamen som statsautorisert oversetter i tyrkisk og ungarsk; senere utvidet hun fagkretsen med orientalske studier ved Universitetet i Wien. Hun har arbeidet som forfatter og oversetter fra 1966.

Forfatterskap

Die Klosterschule

Frischmuths første fortelling, Die Klosterschule (1968), regnes som et av den østerrikske etterkrigslitteraturens største litterære verk. I den korte teksten, som består av 14 kapitler og som har en fragmentert kronologi, beskrives hverdagen i et katolsk pikeinternat. Frischmuth kontrasterer ønskene og drømmene til de unge jentene med de strenge reglene som hersker på internatet. De rigide oppdragelsesidealer tar ikke hensyn til elevenes individualitet, men har konformitet, pliktfølelse og selvforsakelse som mål. Die Klosterschule gjenspeiler 1960-årenes interesse for språkanalyse gjennom bevisst bruk av ulike stilarter, blant annet bibelspråk, fraser fra katolske oppdragelsesskrifter og et dagligdags barnespråk; slik synliggjøres hovedtemaet også stilistisk.

Litterære kvinneskjebner

Fortellingene Haschen nach Wind (1974, «Snappe etter vind») er et bidrag til den moderne kvinnelitteraturen preget av nøkternhet og kjølig iakttakelsesevne. Romantrilogien Die Mystifikationen der Sophie Silber (1976), Amy oder die Metamorphose (1978), Kai und die Liebe zu den Modellen (1979) og Der Sommer, in dem Anna verschwunden war (2004) hører til hennes mange vitale skildringer av kvinneskjebner. Andre prosaverker er Einander Kind (1990) og Die Entschlüsselung (2001).

Romanen Woher wir kommen (2012, «Hvor vi kommer fra») knytter tematisk an til Frischmuths tidligere verker. I romanen vever hun tre kvinneskjebner sammen, som har det felles at de har mistet en som stod dem nær, men som likevel vil gå videre med livet. Romanen Verschüttete Milch (2019, «Spilt melk») handler om barndom og barndomsminner, og kan leses som en delvis selvbiografisk roman.

Poetologiske skrifter

Traum der Literatur. Literatur des Traums (1991, «Drøm om litteratur. Drømmens litteratur») inneholder forfatterens poetikkforelesninger som hun holdt ved Universitetet i München i 1990.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg