Barbara Frischmuth, østerriksk forfatter. Frischmuth studerte ved Universitetet i Graz og avla eksamen som statsautorisert oversetter i tyrkisk og ungarsk; senere utvidet hun fagkretsen med orientalske studier ved Universitetet i Wien. Hun har arbeidet som forfatter og oversetter fra 1966.

Frischmuths første fortelling, Die Klosterschule (1968. Klosterskolen), regnes som et av den østerrikske etterkrigslitteraturens største litterære verk. I den korte teksten, som består av 14 kapitler og som har en fragmentert kronologi, beskrives hverdagen i et katolsk pikeinternat. Frischmuth kontrasterer ønskene og drømmene til de unge jentene med de strenge reglene som hersker på internatet. De rigide oppdragelsesidealer tar ikke hensyn til elevenes individualitet, men har konformitet, pliktfølelse og selvforsakelse som mål. Die Klosterschule gjenspeiler 1960-årenes interesse for språkanalyse gjennom bevisst bruk av ulike stilarter, bl.a. bibelspråk, fraser fra katolske oppdragelsesskrifter og et dagligdags barnespråk; slik synliggjøres hovedtemaet også stilistisk.

Fortellingene Haschen nach Wind (1974. Snappe etter vind) er et bidrag til den moderne kvinnelitteraturen preget av nøkternhet og kjølig iakttakelsesevne. Romantrilogien Die Mystifikationen der Sophie Silber (1976. Sophie Silbers mystifikasjoner), Amy oder die Metamorphose (1978. Amy eller metamorfosen),  Kai und die Liebe zu den Modellen (1979. Kai og kjærligheten til modellene) og Der Sommer, in dem Anna verschwunden war (2004. Sommeren hvor Anna var forsvunnet) hører til hennes mange vitale skildringer av kvinneskjebner. Andre prosaverker er Einander Kind (1990. Hverandres barn) og Die Entschlüsselung (2001. Løsningen).

Romanen Woher wir kommen (2012. Hvor vi kommer fra) knytter tematisk an til Frischmuths tidligere verker. I romanen vever hun tre kvinneskjebner sammen, som har det felles at de har mistet en som stod dem nær, men som likevel vil gå videre med livet.

Traum der Literatur. Literatur des Traums (1991. Drøm om litteratur. Drømmens litteratur) inneholder forfatterens poetikkforelesninger som hun holdt ved Universitetet i München i 1990.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.