Banon
Banon innpakket i kastanjeblader

Banon er en rå geitemelksost fra det nordlige Provence i Frankrike, nærmere bestemt fra området rundt byen Banon.

Faktaboks

Uttale
banˈɔ

Osten er rund, syv cm i diameter og 2,5 cm høy, veier omkring 100 g og er pakket inn i kastanjeblader og surret med raphia-bast. Innpakningen er sjarmerende, men uten praktisk betydning i dag. Banon er en ost med tradisjoner helt tilbake til romertiden.

Osten er kittmodnet, vasket med lokal marc og modnet i minimum to uker før salg. Fettinnholdet er 45 prosent av tørrstoffet. Banon har en kremet konsistens, mens smaken er både fruktig og noe treaktig. Har den ligget lenge nok, blir den ganske ram i smaken. Osten er best fra våren til tidlig høst. Banon kan være tilvirket både håndlaget og industrielt. En krydret variant kalles poivre d'âne. Banon er også ofte utgangspunktet for osten Fromage fort du Mont Ventoux.

Banon-osten har hatt fransk AOC-beskyttelse siden 2003 og EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse, AOP, siden 2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg