Bangladesh omfatter den østlige del av Gangessletta. Elvene Ganges og Brahmaputra (som ved grensen til Bangladesh går over til å hete henholdsvis Padma og Jamuna) samt Meghna preger landskapet.

90 % av landet består av lavland med vidstrakte deltaområder som aldri når over 10 moh. De eneste høydedragene ligger i nordøst ved Sylhet og i sørøst i Chittagong-traktene med gjennomsnittshøyder på henholdsvis 240 moh. og 600 moh. Høyeste fjell er Keokradong, 1230 moh., lengst i sørøst. Fjellene er dannet ved oppstuving av sedimenter fra tertiær tid. Avsetningene fra de store elvene kan være over 1800 m tykke, og gir et rikt jordsmonn. De eldre avsetningene er som regel tyngre og mer leirholdige enn den yngre sandjorden som finnes ved breddene av de store elvene, særlig i de sentrale og østlige deler av landet.

I sørvest ligger det nesten ubefolkede Sundarbans, det største mangrovebeltet i verden, med sin praktisk talt ugjennomtrengelige skog. I Sundarbans er det opprettet en nasjonalpark som strekker seg inn i India. Her finnes blant annet bengaltigre.

Som en typisk «nedstrømsstat» er Bangladesh lett påvirkelig av hendelser i Ganges' og Brahmaputras øvre løp i India og Kina. Nedhugging av skog har ført til at elvene både er mer vannrike og at de fører med seg mer slam enn tidligere. Elvene er blitt grunnere med raskere vannføring, og landet opplever i dag hyppigere alvorlige flomødeleggelser enn før. Bangladesh er også sterkt utsatt dersom drivhuseffekten fører til høyere vannstand i verdenshavene.

Bangladesh har et typisk monsunklima med store nedbørmengder (1500–3000 mm) i sommerhalvåret. Klimaet er temmelig ensartet over mesteparten av landet, bortsett fra høyereliggende strøk i Chittagong Hills og Sylhet Hills. Års- og døgntemperaturene varierer forholdsvis lite, men januar er vanligvis kjøligst med 20 °C i middel og april varmeste måned med 28–29 °C i middel. Luftfuktigheten er høy hele året igjennom. Nedbørmengden øker fra vest mot øst, med over 3000 mm i de sørøstlige distrikter. Mesteparten av nedbøren kommer mellom april og november. Det fuktige og varme klimaet tillater to eller tre avlinger i året på samme jordstykke.

Landet blir i gjennomsnitt 16 ganger i tiåret utsatt for sykloner som dannes i Bengalbukta i monsunsesongen. Disse syklonene fører med seg vinder i opptil 100 km/t og flodbølger som fører til store ødeleggelser. Den alvorligste i nyere tid fant sted i 1970 da anslagsvis 300 000 mennesker ble drept.

Detaljert klimainformasjon om Bangladesh på Den meteorologiske verdensorganisasjon sine hjemmesider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.