Meghna er en av elvene som preger landskapet i Bangladesh.
Av .
Lisens: CC BY-SA 4.0
Keokradong er Bangladesh' høyeste fjell med en høyde på 1230 meter over havet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Bangladesh omfatter den østlige del av Gangessletta. Elvene Ganges og Brahmaputra (som ved grensen til Bangladesh går over til å hete henholdsvis Padma og Jamuna) samt Meghna preger landskapet.

90 prosent av landet består av lavland med vidstrakte deltaområder som aldri når over 10 meter over havet. Avsetningene fra de store elvene kan være over 1800 meter tykke, og gir et rikt jordsmonn. De eldre avsetningene er som regel tyngre og mer leirholdige enn den yngre sandjorden som finnes ved breddene av de store elvene, særlig i de sentrale og østlige deler av landet.

I den nordlig-sentrale delen av Bangladesh, øst for Jamuna, ligger Madhupur-trakten. Den består av et forhøyet platå med åser og dyrkede daler. Øst for Madhupur-trakten, i Nordøst-Bangladesh, ligger Sylhet og Mymensingh med stort antall innsjøer. Sylhet Hills i den nordøstlige delen av regionen består av en rekke åser med høyde opp til 330 meter. I den østlig-sentrale delen av Bangladesh finner vi flombassenget til Meghna-elva, med det lave og fruktbare Meghna-Sitalakhya Doab (landområdet mellom elvene).

Sør i Bangladesh finnes mange elveløp i den sentrale delen av Bengal Delta. Her forenes Ganges med Brahmaputra og danner verdens største delta ved utløpet i Bengalbukta. I dette området finnes Sundarbans, som er et enormt sump- og deltalandskap, ved elvens munning mot Bengalbukten. Sunderbans er det største mangrovebeltet i verden, og dekker områder både i Bangladesh og i India. I Sundarbans er det opprettet en nasjonalpark som strekker seg inn i India. Her finnes blant annet bengaltigre.

Sørøst i Bangladesh er Chittagong-regionen, med mange åser, daler og skoger. Regionen har en rekke offshore-øyer og et korallrev, St. Martin, utenfor Myanmar-kysten. Det kuperte området Chittagong Hill Tracts, består av lave fjell med myke bergarter, hovedsakelig leire og skifer.

Høyeste fjell er Keokradong, 1230 meter over havet, lengst i sørøst.

Som en typisk «nedstrømsstat» er Bangladesh lett påvirkelig av hendelser i Ganges' og Brahmaputras øvre løp i India og Kina. Nedhugging av skog har ført til at elvene både er mer vannrike og at de fører med seg mer slam enn tidligere. Elvene er blitt grunnere med raskere vannføring, og landet opplever i dag hyppigere alvorlige flomødeleggelser enn før. Bangladesh er også sterkt utsatt dersom drivhuseffekten fører til høyere vannstand i verdenshavene.

Klima

Bangladesh har et typisk monsunklima med store nedbørmengder (1500–3000 millimeter) i sommerhalvåret. Klimaet er temmelig ensartet over mesteparten av landet, bortsett fra høyereliggende strøk i Chittagong Hills og Sylhet Hills. Års- og døgntemperaturene varierer forholdsvis lite, men januar er vanligvis kjøligst med 20 °C i middeltemperatur, og april varmeste måned med 28–29 °C. Luftfuktigheten er høy hele året igjennom. Nedbørmengden øker fra vest mot øst, med over 3000 millimeter i de sørøstlige distrikter. Mesteparten av nedbøren kommer mellom april og november. Det fuktige og varme klimaet tillater to eller tre avlinger i året på samme jordstykke.

Landet blir i gjennomsnitt 16 ganger i tiåret utsatt for sykloner som dannes i Bengalbukta i monsunsesongen. Disse syklonene fører med seg vinder i opptil 100 kilometer i timen og flodbølger som fører til store ødeleggelser. Den alvorligste i nyere tid fant sted i 1970 da anslagsvis 300 000 mennesker ble drept.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg