Band Aid

Artikkelstart

Band Aid var en sammenslutning av britiske popmusikere med det formål å hjelpe sultende og tørkerammede mennesker i Sudan og Etiopia i midten av 1980-årene.

Faktaboks

Uttale
bænd eid

Initiativtakeren var den irske rockesangeren Bob Geldof, som høsten 1984 samlet en rekke av Storbritannias fremste artister og spilte inn sangen Do They Know It's Christmas?, som han skrev sammen med Midge Ure fra Ultravox. Under navnene Band Aid II og Band Aid 20 spilte andre artister inn nye versjoner av sangen i henholdsvis 1989 og 2004. Også disse gikk til topps i mange land, inkludert Norge.

Geldof arbeidet deretter iherdig med å følge opp konkrete prosjekter i Afrika, ofte i samarbeid med etablerte hjelpeorganisasjoner. Han inspirerte også artister i USA (som bidro med sangen We Are the World) og andre land til å sette i gang lignende tiltak og var drivkraften i arbeidet med Live Aid-konserten 13. juli 1985, som foregikk i London og Philadelphia samtidig og ble sendt direkte på fjernsyn til praktisk talt hele verden. Norske artister deltok i arbeidet under navnet Forente Artister, blant annet med albumet Sammen, for livet. De mange ulike tiltakene innbrakte flere hundre millioner kroner på verdensbasis.

Under navnet Live 8 samlet Geldof 2. juli 2005 igjen verdens artister; denne gang ble det arrangert ti konserter i ni land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg