Bam (bilde)

by i det sørøstlige Iran, provinsen Kerman, 180 km sørøst for provinshovedstaden Kerman.

Bam ligger 1067 moh. og hadde før jordskjelvet 2003 om lag 80 000 innb. Oaseby med produksjon av frukt og grønnsaker, og et sentrum for handel med daddel. Berømt citadell, de eldste deler om lag to tusen år gamle, mesteparten bygd i middelalderen; ansett som verdens største leirsteinsbygning, og en av de eldste. Flere historiske bygninger fra Safavide-dynastiets storhetstid på 1500- og 1600-tallet. Turisttrafikk.

Bam ligger på en høyde med vidt utsyn østover over slettene mot Baluchistan, og den har hatt en strategisk betydning i flere tusen år. Aleksander den store kom gjennom her, og Bam ble et handelssenter på Silkeveien. Under Safavide-dynastiet var byen omgitt av en bymur med 38 tårn. Etter afghanernes erobring 1722 mistet Bam mye av sin betydning og ble etter hvert nesten forlatt. En ny by ble anlagt ved siden av den gamle. Et omfattende restaureringsprogram av den gamle bydelen ble igangsatt etter 1953.

Bam ble rammet av et ødeleggende jordskjelv i 2003. Hele den gamle bebyggelsen ble ødelagt, bl.a. citadellet, og kanskje så mange som 25 000 mennesker omkom.

Byen ble i 2004 ført opp på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.