Prosjektkart
Baltic Pipe er et transportsystem for gass fra den norske delen av Nordsjøen til Danmark og Polen. Gassen hentes fra den eksisterende Europipe II-rørledningen som går fra Rogaland til Tyskland.
Av .
Baltic Pipe
Fra nedgravingen av Baltic Pipe ved Faxe og Næstved på Sjælland, Danmark. Foto fra desember 2020.
Baltic Pipe
Av /NTB/Ritzau Scanpix.

Baltic Pipe er et transportsystem for gass som går fra den norske delen av Nordsjøen til Danmark og Polen. Prosjektet ble initiert og drevet fram av danske Energinet og polske Gaz System SA.

Gassen hentes fra den eksisterende Europipe II-rørledningen som går fra Kårstø i Rogaland til Dornum i Tyskland. Gassen kommer fra Åsgard-feltet i Nordsjøen.

Baltic Pipe-prosjektet kom i stand for å øke gasskapasiteten i Danmark og for å skape mer konkurranse i det europeiske gassmarkedet og dessuten sikre gassforsyningen til Polen. Etter utbruddet av Ukraina-krisen vokste også et ønske å gjøre Polen og de andre øst-europeiske landene mindre avhengig av russisk gass.

Den om lag 950 kilometer lange gassrørledningen går fra Europipe II-rørledningen i Nordsjøen, over Jylland, Fyn og Sjælland og videre over Østersjøen til Polen, og gir en økt kapasitet på 10 milliarder kubikkmeter gass per år. Gassrørledningen har en diameter på 90–100 centimeter, og er forlagt på sjøbunnen med minst 130 centimeter overdekking. Store deler av den er også forlagt på land, særlig der den krysser Danmark.

Gassrørledningen ble offisielt åpnet 27. september 2022.

Equinor har inngått en avtale med polske PGNIG om gasstransport gjennom den nye rørledningen. Avtalens volum tilsvarer rundt 15 prosent av det gjennomsnittlige gassforbruket per år i Polen, tilsvarende om lag 2,4 milliarder kubikkmeter gass per år. Avtalen gjelder for ti år med start 1. januar 2023. Equinor skal også levere gass til Danmark tilsvarende åtte terawattimer (TWh) i perioden 1. januar 2023 til 1. april 2024. Dette tilsvarer rundt en fjerdedel av Danmarks ventede forbruk i perioden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg