Balthasar Münter, sogneprest i St. Petri kirke, København 1765-1793, nært knyttet til den danske helstatens regjeringsapparat og til Københavns kulturelle og sosiale elite.

Balthasar Münter fungerte som sjelesørger for Johann Friedrich Struensee, da Struensee i 1772 ble dømt til døden for urettmessig å ha fungert som nasjonens leder. Münter oppnådde internasjonal berømmelse for boken hvor han beretter om Struensees omvendelse til kristendommen, Die Bekehrungsgeschichte des vormahlingen Graf Johann Friedrich Struensee. Boken kom ut på flere språk og i tallrike eksemplarer. Münter etterlater seg en rekke publiserte skrifter, blant annet komplette prekensamlinger fra årene 1778-1793.

I teologisk forstand har Münter vært regnet som en representant for den neologiske og den supranaturalistiske skole. Han studerte under Joachim Darjes i Jena, og hadde brevkontakt med Johann Jerusalem, som var en av de ledende teologer i sin tid. Imidlertid finner man forskyvninger i Münters forkynnelse, som viser at hans formidling av teologien er avhengig av de politiske rammebetingelser i den danske helstaten. Dette er særlig tydelig i prekenrekken Oeffentliche Vorträge, som Münter startet på etter at Andreas Peter Bernstorff kom til makten i 1785. I denne prekenrekken formidler han en langt mindre dogmatisk teologi enn hva han har gjort tidligere. Dermed kan man regne Münter som en overgangsteolog, som peker fremover mot den frigjøring og autonomisering av mennesket som er et kjennetegn ved det 19. århundrets teologiske situasjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.