Balthasar Münter

Faktaboks

Balthasar Münter
Født
24. mars 1735, Lübeck
Død
5. oktober 1793, København

Artikkelstart

Balthasar Münter var sogneprest i St. Petri kirke i København fra 1765 til 1793, nært knyttet til den danske helstatens regjeringsapparat og til Københavns kulturelle og sosiale elite.

Balthasar Münter fungerte som sjelesørger for Johann Friedrich Struensee, da Struensee i 1772 ble dømt til døden for urettmessig å ha fungert som nasjonens leder. Münter oppnådde internasjonal berømmelse for boken hvor han forteller om Struensees omvendelse til kristendommen, Die Bekehrungsgeschichte des vormahlingen Graf Johann Friedrich Struensee. Boken kom ut på flere språk og i tallrike eksemplarer. Münter etterlater seg en rekke publiserte skrifter, blant annet komplette prekensamlinger fra årene 1778—1793.

I teologisk forstand har Münter vært regnet som en representant for den neologiske og den supranaturalistiske skole. Han studerte under Joachim Darjes i Jena, og hadde brevkontakt med Johann Jerusalem, som var en av de ledende teologene i sin tid. Imidlertid finner man forskyvninger i Münters forkynnelse, som viser at hans formidling av teologien er avhengig av de politiske rammebetingelser i den danske helstaten. Dette er særlig tydelig i prekenrekken Oeffentliche Vorträge, som Münter startet på etter at Andreas Peter Bernstorff kom til makten i 1785. I denne prekenrekken formidler han en langt mindre dogmatisk teologi enn hva han har gjort tidligere. Dermed kan man regne Münter som en overgangsteolog, som peker fremover mot den frigjøring og autonomisering av mennesket som er et kjennetegn ved det 19. århundrets teologiske situasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg