Baldvin 1

Faktaboks

Baldvin 1
Baldvin I, Baldvin 9 av Flandern, Baldvin 6 av Hainault
Født
1172, Valenciennes
Død
1206, Turnovo

Bysantinsk keiser fra 1204 til 1205. Den første latinske keiser i Bysants. Han ledet det fjerde korstogs største kontingent som dro ut i 1202 og som erobret Konstantinopel i 1204.

Erobringen av Konstantinopel 

Baldvins tropper spilte en stor rolle i kampene mot Aleksios 3 og Aleksios 5 og følgelig erobringen av Konstantinopel i 1204. I kampen om byen hadde han samarbeidet med korstogets leder, Boniface av Montferrat og den venetianske dogen, Enrico Dandolo. Et råd med representanter fra korsfarere og venetianere ble satt etter erobringen, og dette rådet valgte Baldvin til keiser 9. mai 1204. Han ble deretter deretter kronet 16. mai.

Ifølge avtalen mellom korsfarere og venetianere skulle det erobrede bysantinske riket deles mellom dem. Keiseren ble sittende med en firedel av riket, men gjorde uheldige valg i utdelingen av resterende landområder. Boniface, som mente seg fortjent til Thessaloniki, sa seg misfornøyd med å ha blitt tildelt et distrikt i Anatolia. Han inntok- og etablerte seg i Thessaloniki og endte samlet sett opp med større makt enn Baldvin. Enrico Dandolo sikret seg også viktige områder for seg og Venezia, først og fremst langs kysten.

Politikk

Baldvin styrte etter et føydalsystem der de mindre områdene skulle forholde seg lojale til keiseren. I praksis var riket nå splittet opp i flere selvstendige deler. I tillegg til å forarge Boniface hadde han også gjort seg svært upopulær i Thrakia der det kom til et opprør. Opprørerne engasjerte den bulgarske tsaren Kalojan som vant et slag ved Adrianopel og fikk tatt Baldvin til fange i 1205. Han ble fengslet og døde antakelig i 1206.

Hans bror, Henrik av Flandern overtok som regent i hans fravær, og ble utropt til keiser da han ble bekreftet død.

Litteratur

  • Norwich, John Julius, Bysants’ historie, Pax forlag A/S, 1997.
  • Kazhdan, Alexander (red.), Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, 1991.
  • Gregory, Timothy E., A history of Byzantium, Blackwell Publishing, 2010.
  • Treadgold, Warren, A history of the Byzantine State and Society, Stanford University Press, 1997.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg