Baldur Óskarsson

Faktaboks

Baldur Óskarsson
Født
28. mars 1932, Hafnarfjörður

Artikkelstart

Baldur Óskarsson er en islandsk forfatter.

Han var journalist i avisen Tíminn i 1957–1964, og rektor ved Reykjavíks Kunstakademi i 1965–1973.

Óskarsson debuterte som forfatter i 1960 med novellesamlingen Hitabylgja (Hetebølge) og ga i 1963 ut romanen Dagblað (Avis). Han er imidlertid mest kjent for sitt lyriske forfatterskap, som ble innledet i 1966 med samlingen Svefneyjar (Søvnøyene). Både denne og den lange rekken av følgende diktsamlinger er preget av forfatterens innsikt i billedkunst. Formen er forsiktig modernistisk, med enkelte innslag av et djervere surrealistisk billedspråk.

Nærheten til billedkunst finner vi også i Óskarssons utstrakte og bevisste henvisninger til farger, for eksempel i samlingen Gestastofa (1973, Gjesterom), der rødfargen trer frem i et flertall av diktene. Et annet særkjenne er de sterke innslag av bibelske og mytiske tema, for eksempel i Tímaland (Tidsland), som er titteldikt i en samling utvalgte dikt som kom på islandsk og tysk i 2000 (illustrert av Bernd Koberling).

Óskarsson har også gitt ut essaysamlinger og fagbøker om billedkunst. Norske gjendiktninger ved Ivar Orgland finnes i Islandske dikt frå vårt hundreår (1975).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg