Balder er et petroleumsfelt i Nordsjøen, vest for Karmøy. Det består av blokkene 25/8, 25/10 og 25/11. Utvinningstillatelsen har nummer 001 – den første tildeling på norsk sokkel. Utvinnbare reserver er per 2017 anslått til 83,4 millioner Sm3 olje og 2 milliarder Sm3 gass.

Reservoaret er geologisk svært komplisert, og ligger på Utsirahøyden. Funnet ble gjort i 1967, som det første oljefunnet på norsk sokkel, men den gang ble det ikke regnet som kommersielt drivverdig. Utbyggingsplanen ble godkjent 2. februar 1996. Produksjonen startet 2. oktober 1999 med Esso (det senere ExxonMobil) som operatør. Point Resources tok i 2017 over som operatør. Point Resources er fra 10. desember 2018 en del av Vår Energi.

Feltet har havbunnskompletterte brønner på ca. 125 m dyp, med produksjonsskip (FPSO) hvor oljen prosesseres og lagres. Bøyelasting til tankskip. Prosjektet ble betydelig forsinket på grunn av problemer under byggingen av produksjonsskipet. Produksjonsskipet mottar olje fra Ringhorne via rørledning for videre prosessering og utskiping. Ringhorne-plattformen regnes som del av Balder-feltet.

Balder og Ringhorne ble i 2003 tilknyttet Jotunfeltet via rørledninger. Ringhorne som del av Balder-feltet inkluderer Ringhorne Jura og Ringhorne Vest. Ringhorne Øst regnes som et eget felt.

RINGHORNE JURA

Ringhorne Jura ble oppdaget i 1977. Plan for utbygging og drift ble godkjent i 2003. Feltet er bygd ut med fem produksjonsbrønner og to vanninjeksjonsbrønner, ytterligere brønner vurderes. Boring gjøres fra Ringhorneplattformen.

RINGHORNE VEST

Ringhorne Vest er et petroleumsfunn som ble oppdaget i 2003. Fritak for plan for utbygging og drift ble gitt i 2003, og produksjonsstart var april 2004. Funnet er bygd ut med fem produksjonsbrønner boret fra Ringhorneplattformen.

RINGHORNE ØST

Ringhorne Øst ble oppdaget i 2003. Plan for utbygging og drift ble godkjent i november 2005, og produksjonsstart var i mars 2006.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.