Balder (petroleumsfelt)

Balderfeltet (i sør), samt Ringhorne Jura og Ringhorne Vest (i nord).
Balder (kart)
Lisens: CC BY SA 3.0
Balder er bygd ut med havbunnsbrønner som er koblet til et produksjonsskip. I bakgrunnen skimtes Ringhorne-plattformen.
Balder-skipet
Av .

Artikkelstart

Balder er et petroleumsfelt i Nordsjøen, vest for Karmøy. Feltet ligger i blokkene 25/8, 25/10 og 25/11. Utvinningstillatelsen har nummer 001 – og var altså den første tildeling på norsk sokkel.

Faktaboks

Uttale
bˈalder
Etymologi

oppkalt etter Balder i norrøn mytologi

Funn, produksjon og reserver

Reservoaret er geologisk svært komplisert, og ligger på Utsirahøyden. Funnet ble gjort i 1967, som det første oljefunnet på norsk sokkel, men den gang ble det ikke regnet som kommersielt drivverdig. Utbyggingsplanen ble først godkjent 2. februar 1996.

Produksjonen startet 2. oktober 1999 med Esso (det senere ExxonMobil) som operatør. Point Resources tok i 2017 over som operatør, og Point Resources er fra 10. desember 2018 en del av Vår Energi.

Utvinnbare reserver er per 2017 anslått til 83,4 millioner Sm3 olje og 2 milliarder Sm3 gass.

Utbygging

Feltet har havbunnskompletterte brønner på cirka 125 m dyp, og et produksjonsskip (FPSO) hvor oljen prosesseres og lagres. Den blir så overført til tankskip via bøyelasting.

Prosjektet ble betydelig forsinket på grunn av problemer under byggingen av produksjonsskipet.

Produksjonsskipet mottar olje fra Ringhorne via rørledning for videre prosessering og utskiping. Ringhorne ligger om lag ni kilometer nord for Balder, og feltene Ringhorne Jura og Ringhorne Vest regnes som en del av Balder-komplekset. Ringhorne Øst regnes som et eget felt.

Balder og Ringhorne ble i 2003 tilknyttet Jotunfeltet via rørledninger.

Ringhorne Jura

Ringhorne Jura ble oppdaget i 1977. Plan for utbygging og drift (PUD) ble godkjent i 2003. Feltet er bygd ut med fem produksjonsbrønner og to vanninjeksjonsbrønner, ytterligere brønner vurderes. Boring gjøres fra Ringhorneplattformen.

Ringhorne Vest

Ringhorne Vest er et petroleumsfunn som ble oppdaget i 2003. Fritak for plan for utbygging og drift ble gitt i 2003, og produksjonsstart var april 2004. Funnet er bygd ut med fem produksjonsbrønner boret fra Ringhorneplattformen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg