Bakindia
Verdenskart med Bakindia markert i grønt. Det gamle Indokina (Laos, Kambodsja og Vietnam) markert i mørk grønt.
Av .

Bakindia er en eldre betegnelse på den østligste av de tre store halvøyene i Sør-Asia, som ligger mellom Bengalbukta i vest og Sør-Kinahavet i øst. Helt i sør skyter Malayahalvøya frem mot De ostindiske øyer (øyriket som ligger mellom det asiatiske fastland, Ny-Guinea og Australia), og i nord strekker Bakindia seg helt opp mot Tibets fjellverden.

Faktaboks

Uttale
bˈakindia

Bakindia omfatter landene Myanmar, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam, samt den delen av Malaysia som ligger på Malayahalvøya.

Landformer

Adskilt av trange elvedaler strekker det seg tre høye fjellkjeder, som er opptil 6000 meter høye, fra Øst-Tibet inn i Bakindia. Her bøyer de seg skarpt mot sør og grener seg ut i flere kjeder. I vest skiller Arakan Yoma (Arakanfjellene) Assam fra landet sørover. Lenger sør blir fjellene lavere. I dalene mellom fjellene renner de store elvene Irrawaddy (Ayeyarwady), Mekong, Thanlwin, Chao Phraya og Songkoi. Størst er Mekong, som ved munningen lager et delta på over 70 000 kvadratkilometer. Lengst i øst ligger det store Tonkingdeltaet. Kystene er lave og sumpige i vest og brattere i øst.

Klima

Bakindia har et varmt monsunklima med små temperaturvariasjoner mellom sommer og vinter. I Bangkok er middeltemperaturen i desember 23,8 °C, i april 28,6 °C. Nedbøren er avhengig av monsunvindene, som stort sett gir liten nedbør om vinteren og høy nedbør om sommeren. Størst nedbør har Malayahalvøya og de vestlige strøkene av Bakindia. Langs Bengalbukta er årsnedbøren over 4000 millimeter, i Myanmar er den flere steder under 1000 millimeter. I resten av Bakindia ligger årsnedbøren på ca. 2000 millimeter.

Plante- og dyreliv

Plantelivet har en tropisk frodighet, og er artsrikt. I store strøk er det urskog med palmer, bambus, teaktrær og mangroveskog, men i Laos og Kambodsja er det store åpne gressletter.

Dyrelivet er rikt, med aper, tigrer, elefanter, neshorn, hjorter og tapirer. Av fugler finnes det en sann mangfoldighet.

Befolkning

På Malayahalvøya bor det mest malayer og kinesere. De østlige delene av området domineres av vietnamesere, de sentrale av thai, lao og khmer, og de vestlige av burmanere. I tillegg kommer et stort antall mindre etniske grupper, som ofte lever mest mulig tilbaketrukket fra de større folkegruppene. Buddhismen er den mest utbredte religion, men de fleste malayene er muslimer.

Næringsliv

Viktigste næringsvei er jordbruk, og hovedavlingen er ris. Fra skogene kommer frukt, bambus og verdifulle treslag, blant annet teak. I Thailand, på Malayahalvøya og øyene utenfor finnes verdens største tinnforekomster. Det utvinnes blant annet salt, edelstener, petroleum og gummi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg