Bakassi
FN-kart over Bakassihalvøya.

Bakassi er en halvøy i Kamerun, ved Guineabukta nær grensen til Nigeria, der Calabar er nærmeste større by. Halvøyas størrelse er anslått til 665 km2 og befolkningen til rundt 45 000 innbyggere (2020), vesentlig fiskere og deres familier bosatt i små landsbyer. Halvøya består vesentlig av lavtliggende mangrovesump oppstykket av vannveier.

Striden om Bakassi

Bakassi-halvøya var i en årrekke et omstridt territorium mellom Nigeria og Kamerun; en strid som i 2008 ble avsluttet med offisiell overføring av myndigheten over Bakassi til Kamerun, etter en dom i den internasjonale Haagdomstolen.

Konflikten hadde bakgrunn i uavklart grenseforhold mellom de to landene med røtter tilbake til kolonitiden. Det gjorde det heller ikke lettere at lokalbefolkningen på halvøya anså seg for å være nigerianske.

Konflikten blusset opp fra 1980-tallet. Begge land sendte inn soldater for å sikre egne krav til området, spesielt etter rapporter om mulighet for stor oljeutvinning i området. For å unngå krig brakte Kamerun konflikten inn for Haagdomstolen i 1994.

Konflikten forble uløst mens domstolen jobbet med saken, og på 2000-tallet kompliserte situasjonen seg med innblanding av opprørere. Da Nigeria offisielt trakk sine soldater ut i 2008, hadde mange sivile og soldater fra begge land blitt drept.

På 2010-tallet har oljeleting og annen økonomisk utvikling fortsatt latt vente på seg, videre komplisert av Ambazonia-konflikten i Kamerun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg