Bakås er en tidligere gård i Oslo. Gårdsnavnet var i eldre tid ‘i Bokum’. Det er en dativsform av bak, som betyr rygg. En ås som ligger ved gården fikk navn etter denne og det er så gått over til å bli gårdsnavn.

Historikk

Gården ble gitt til Gimsø kloster av erkebiskop Trond Gardarsson mellom 1371 og 1381, da hans søster ble nonne i klosteret. Klosteret makeskiftet den bort til biskop Eystein Aslaksson i Oslo. Han skjenket gården til Nicolasalteret i St. Halvardskirken. Bergs prebende eide også en part i gården.

På 1600 tilhørte gården slottspresten på Akershus. På 1700-tallet gjorde den tjeneste som enkesete for enkene etter sogneprestene i Aker. Bakås ble i 1792 makeskiftet bort til kjøpmann Even Steen, som også var eier av Ellingsrud og Bjørndrett gård. Han solgte den i 1797, men tok den tilbake i 1800 og solgte den igjen i 1806.

Gården hadde senere mange forskjellige eiere, som selv ikke brukte gården men leide den bort. Bakås tilhørte fra 1845 forskjellige bønder som bodde på gården.

  • Søndre Bakås (gnr. 108/1), lå ved Strømsveien 417. Gården ble revet på 1960-tallet. Fra Søndre Bakås ble fradelt:
  • Nordre Bakås (gnr. 108/3), lå ved Strømsveien 419. Gården er revet.
  • Sørli, (gnr. 108/5), var en tidligere husmannsplass ved Gamle Strømsvei 64.

På Bakås grunn lå Bakås skanse, også kalt Bakåsen skanse, skansene ved Bakåsen, skansene ved Bakåspasset. Skansen var en del av forsvaret av Christiania. Skansen var i kamp i 1716, da den svenske kongen Carl 12. angrep Norge og førte hæren mot Christiania.

Skansen ble angrepet, men den ble godt forsvart og svenskene måtte trekke seg tilbake.

Det finnes tilgjengelige ruiner av skansen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg