Baja California Sur

Byen Cabo San Lucas er et populært feriested på sørspissen av Californiahalvøya, der Californiabukta møter Stillehavet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Baja California Sur er en delstat i Mexico som omfatter den sørlige delen av Californiahalvøya. Den er 73 948 km2 og har 712 029 innbyggere, hvorav 86 prosent bor i urbane strøk (INEGI, 2015). Målt i innbyggertall er den Mexicos nest minste delstat. Hovedstad og største by er La Paz.

Faktaboks

uttale:
b'axa kalifˈårnia sur

Baja California Sur består av en sentral fjellkjede, delvis vulkansk, som helt i sør når 2164 meter over havet i Cerro Las Casitas. Mot Stillehavet går en smal kystslette. Turisme, sportsfiske, fiskeoppdrett, salt- og mineralutvinning er de viktigste næringene i delstaten.

Biosfærereservatet El Vizcaino ligger ved Sebastián Vizcaíno-bukta og er kjent for sine laguner med grå- og blåhval, steinkobbe og kaliforniasjøløver. Naturområdet er vernet og ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1993.

På fjellveggene i fjellkjeden Sierra de San Francisco, i biosfærereservatet El Vizcaino, finnes førhistoriske hellemalerier som også står oppført på UNESCOs verdensarvliste. De tallrike piktogrammene er sannsynligvis et kunstnerisk produkt av de opprinnelige, nå utdødde cochimi-folkene på Californiahalvøya.

I 1974 ble Californiahalvøya delt i to føderale enheter: Baja California Sur og Baja California.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg