Baja California Sur

Byen Cabo San Lucas er et populært feriested på sørspissen av Californiahalvøya, der Californiabukta møter Stillehavet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Baja California Sur er en delstat i Mexico som omfatter den sørlige delen av Californiahalvøya. Den er 73 948 km2 og har 712 029 innbyggere, hvorav 86 prosent bor i urbane strøk (INEGI, 2015). Målt i innbyggertall er den Mexicos nest minste delstat. Hovedstad og største by er La Paz.

Faktaboks

Uttale
b'axa kalifˈårnia sur

Baja California Sur består av en sentral fjellkjede, delvis vulkansk, som helt i sør når 2164 meter over havet i Cerro Las Casitas. Mot Stillehavet går en smal kystslette. Turisme, sportsfiske, fiskeoppdrett, salt- og mineralutvinning er de viktigste næringene i delstaten.

Biosfærereservatet El Vizcaino ligger ved Sebastián Vizcaíno-bukta og er kjent for sine laguner med grå- og blåhval, steinkobbe og kaliforniasjøløver. Naturområdet er vernet og ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1993.

På fjellveggene i fjellkjeden Sierra de San Francisco, i biosfærereservatet El Vizcaino, finnes førhistoriske hellemalerier som også står oppført på UNESCOs verdensarvliste. De tallrike piktogrammene er sannsynligvis et kunstnerisk produkt av de opprinnelige, nå utdødde cochimi-folkene på Californiahalvøya.

I 1974 ble Californiahalvøya delt i to føderale enheter: Baja California Sur og Baja California.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg