En tegning av Baibars fra den libanesiske boken al-Musauwwar fil-Tariikh (Historiens skaper).

Baibars av ukjent/دار العلم للملايين. Falt i det fri (Public domain)

Baibars regjerte som mamluksultan av Egypt og Syria fra 1260 til sin død i 1277. Han regnes som mamelukkenes fremste sultan, blant annet fordi han lyktes i å ta tilbake store territorier fra korsfarerne.

Baibars var født i 1223 og var opprinnelig tyrker fra nordkysten av Svartehavet, og ble i sin ungdom ble solgt som slave til Egypt. Som slavekriger steg han gradene i militæret. I 1250 slo han Ludvig 9s korsfarerhær ved al-Mansura. I 1260 beseiret han den mongolske hærstyrken og sikret dermed malukkenes regionale dominans.

I 1260 ble sultan Qutuz drept i et attentat, og Baibars ble utropt til hans arvtager. Baibars gjenreiste deretter militæranleggene i Syria etter mongolenes ødeleggelser, forente Syria og Egypt til én stat, og gjorde slutt på ayyubidenes herredømme i Syria.

I perioden 1265–1271 kjempet han mot korsfarerne, og erobret blant annet Haifa, Jaffa og Antiokia. Korsfarerne klarte aldri å gjenvinne de tapte områdene, og Baibars' seire la grunnlaget for etterfølgernes endelige triumf i kampen mot de kristne. Baibars kjempet også mot mongoler og kristne armenere. Han gjorde diplomatiske fremstøt blant annet overfor Det bysantinske rike, og oppnådde at egyptiske kjøpmenn fikk adgang til Svartehavet gjennom Bosporos.

Under Baibars' regjering ble mamelukksultanatet en sterkt sentralisert stat med en spesiell politisk struktur preget av hans tyrkiske bakgrunn, og en stor del av statsapparatet var styrt av folk med tyrkisk eller tsjerkessisk bakgrunn. Baibars bygde kanaler, forbedret havner og opprettet en hurtig postrute mellom Kairo og Damaskus.

Baibars ble en mytisk skikkelse allerede mens han levde. En stor folkelig litteratur om ham, Sirat Baibars, er fremdeles populær lesning i den arabiske verden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.