Bahrain Center for Human Rights

Maryam al-Khawaja fungerte en periode som leder av BCHR.
/AP/NTB.

Artikkelstart

Bahrain Center for Human Rights (BCHR) er en ikke-statlig, uavhengig, bahrainsk menneskerettighetsorganisasjon som arbeider for beskyttelse av individets rettigheter og et demokratisk samfunn. Den ble grunnlagt av en gruppe aktivister i juli 2002.

Etter at organisasjonens daværende leder, Abulhadi al-Khawaja, ble arrestert for å ha kritisert landets statsminister i 2004, ble BCHR beordret oppløst av myndighetene. Organisasjonen er fortsatt formelt forbudt, men har opprettholdt sin virksomhet, blant annet med å dokumentere brudd på menneskerettighetene i landet, også i forbindelse med opprøret i Bahrain i 2011–2012 under Den arabiske våren og senere.

Lederen for BCHR, Nabeel Rajab, ble i 2012 fengslet for å ha oppfordret til angivelig ulovlige handlinger. Norges regjering har flere ganger oppfordret til at han skal løslates.

Bahrain Center for Human Rights har mottatt flere internasjonale priser. I september 2013 tildelte Raftostiftelsen årets Raftopris for organisasjonens, ifølge begrunnelsen, «langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettar som ytringsfridom og forsamlingsfridom i Bahrain». I 2012 ble daværende fungerende leder Maryam al-Khawaja tildelt den svenske Stieg Larsson Prize.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg