Maryam al-Khawaja fungerte en periode som leder av BCHR.
/AP/NTB.

Bahrain Center for Human Rights (BCHR) er en ikke-statlig, uavhengig, bahrainsk menneskerettighetsorganisasjon som arbeider for beskyttelse av individets rettigheter og et demokratisk samfunn. Den ble grunnlagt av en gruppe aktivister i juli 2002.

Etter at organisasjonens daværende leder, Abulhadi al-Khawaja, ble arrestert for å ha kritisert landets statsminister i 2004, ble BCHR beordret oppløst av myndighetene. Organisasjonen er fortsatt formelt forbudt, men har opprettholdt sin virksomhet, blant annet med å dokumentere brudd på menneskerettighetene i landet, også i forbindelse med opprøret i Bahrain i 2011–2012 under Den arabiske våren og senere.

Lederen for BCHR, Nabeel Rajab, ble i 2012 fengslet for å ha oppfordret til angivelig ulovlige handlinger. Norges regjering har flere ganger oppfordret til at han skal løslates.

Bahrain Center for Human Rights har mottatt flere internasjonale priser. I september 2013 tildelte Raftostiftelsen årets Raftopris for organisasjonens, ifølge begrunnelsen, «langvarige og modige arbeid for fundamentale menneskerettar som ytringsfridom og forsamlingsfridom i Bahrain». I 2012 ble daværende fungerende leder Maryam al-Khawaja tildelt den svenske Stieg Larsson Prize.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg