Kristoffer Columbus ankommer Vestindia i 1492, på en øy som de innfødte kalte Guanahani. Columbus kaller øya San Salvador.
.
Lisens: CC BY 2.0

Bahamas' historie begynner med den europeiske koloniseringen fra slutten av 1400-tallet. Før dette var øyene bebodd av arawaker (tainoer).

Da Columbus for første gang gikk i land i den nye verden 12. oktober 1492, skjedde dette på Bahamas. Han kalte øya San Salvador. Arawakene ble raskt utryddet eller deportert av spanierne. Da øyene i 1629 ble lagt inn under den britiske kolonien Carolina i dagens USA, hadde de allerede vært ubebodde i mer enn 100 år.

Britiske pirater, smuglere, lovløse og forfulgte satte sitt preg på øyene. Under den amerikanske frigjøringskrigen flyktet mange lojalister med sine slaver til øyene og bidro til å etablere svært konservative tradisjoner. Innbyggerne støttet sørstatene i den amerikanske borgerkrigen. Under forbudstiden (1920–1933) ble Bahamas et viktig senter for alkoholsmugling, og denne tradisjonen har blitt holdt ved like ettersom øyene i dag er det viktigste transittsted for narkotikasmugling til USA. Siden andre verdenskrig har turisme vært den klart viktigste næringen, og den sysselsetter om lag 60 prosent av befolkningen. Den geografiske nærheten til Florida har gjort øyene til et lettvint feriemål for amerikanere og for korte cruisetokt. Et stadig økende antall flyktninger fra Haiti setter sitt preg på Bahamas og har ført til sosial uro.

Selvstendighet

Som britisk koloni hadde Bahamas ikke store fordeler, men fikk i 1841 sin egen lovgivende forsamling. I 1964 fikk øyene utvidet indre selvstyre og omsider uavhengighet i 1973. Lynden O. Pindling var en ledende politiker i perioden 1967–91 som leder for Progressive Liberal Party (PLP). Valget i 1991 ble vunnet av opposisjonen Free National Movement (FNM) med Hubert Ingraham som statsminister. Bahamas er økonomisk svært avhengig av USA, og regjeringen blir stadig beskyldt for korrupsjon og tett samarbeid med colombianske kokainkarteller.

Ingraham ble gjenvalgt i 1997, og FNM regjerte en ny periode, men led et knusende valgnederlag i 2002 da PLP fikk 29 av nasjonalforsamlingens 40 seter og den politiske veteranen Perry Christie ble ny statsminister. Christie vant på et program for å fremme økonomisk vekst ved å stimulere utenlandske investorer og bekjempe korrupsjon og annen kriminalitet samt ulovlig innvandring fra nabolandene. En utfordring for enhver regjering er også å få en bedre balanse mellom landsdeler og næringer, etter en lengre periode med sterk sentralisering og økende avhengighet av en på mange måter sårbar turisme. Rundt århundreskiftet klarte landets bankvesen å kvitte seg med stempelet «tvilsomt» på listen til det internasjonale kontrollorganet. Det vakte internasjonale protester da Bahamas mot slutten av 1990-årene gjeninnførte dødsstraff og de første dødsdommene ble eksekvert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg